31 May 2021, Autor:

Soare, poluare, vânt – buzele noastre sunt afectate constant de agresiuni externe. Pielea lor se usucă, se strânge și se crapă. Prin urmare, este important să le hidratăm bine, cu ajutorul unui balsam. Există multe produse bune pe piață, dar unele pot conține substanțe nedorite, cum ar fi perturbatorii endocrini, alergenii, uleiurile minerale etc. Cea mai bună soluție, pentru a evita astfel de substanțe, este să îți faci propriul balsam de buze, natural. Avantajul este dublu: știi exact compoziția lui și reduci deșeurile, având în vedere că majoritatea balsamurilor sunt comercializate în recipiente din plastic de unică folosință.

Balsam de buze făcut în casă – o tehnică simplă

 • Balsam de buze natural, cu miere
 • Balsam de buze fără ceară de albine, cu cocos
 • Luciu de buze natural, cu aromă de portocale
 • Balsam de buze colorat, cu trandafiri (Ruj făcut în casă)

Rețete de balsam de buze
Recipientul pentru balsam de buze

Balsam de buze făcut în casă – o tehnică simplă

Retete de balsam de buze

Pentru un balsam de buze făcut în casă, nu ai nevoie de studii de chimie. Dimpotrivă, tehnica este foarte ușoară. Tot ceea ce trebuie să faci este să achiziționezi ingredientele de bază, printre care se numără unturile vegetale (cacao, shea etc.), ceara de albine sau din soia, pentru o versiune vegană, mierea, uleiurile vegetale. Poți folosi orice fel de ulei: de cocos, măsline, floarea-soarelui, jojoba, ricin, migdale dulci etc. Fiecare are anumite proprietăți, dar toate sunt foarte hidratante. De exemplu, uleiul de migdale dulci este emolient, calmează și vindecă pielea iritata și crăpată. Un alt ingredient care poate fi adăugat într-un balsam de buze făcut în casă este un conservant. Acesta nu este obligatoriu – rezultatul va fi același -, dar este recomandat. Cel mai bine este să utilizezi vitamina E, iar dacă nu o ai la îndemână, poți opta pentru ulei de floarea-soarelui sau de germeni de grâu, care o conțin într-un nivel ridicat. Cu aceste ingrediente de bază, poți obține un luciu de buze natural sau poți sa te bucuri de un ruj făcut în casă, personalizând produsul cu alte ingrediente, precum coloranți naturali, ca pudra de cacao sau de sfeclă roșie. Indiferent că este un balsam de buze colorat sau nu, poți adăuga în el și parfumuri și arome naturale, precum și uleiuri esențiale. De exemplu, dacă ai buzele rănite, este foarte utilă folosirea uleiului esențial din arbore de ceai, care are proprietăți antiseptice și antibacteriene.

Aceste tipuri de produse le poți găsi și pe site-ul OLX. Studiază ofertele din categoria Moda-Frumusete

Rețete de balsam de buze

Balsam de buze colorat

Pentru toate rețetele prezentate mai jos, dozele sunt potrivite pentru un recipient de 50 de mililitri. Pentru un recipient mai mic, înjumătățește cantitatea de ingrediente.

Balsam de buze natural, cu miere

Balsam de buze natural cu miere

Acesta este un balsam de buze inodor, potrivit pentru întreaga familie. Mierea este recunoscută pentru proprietățile sale de vindecare, calmare și emoliere.

Ingrediente:

 • 1 lingură unt de shea
 • 1 lingură ulei vegetal, la alegere
 • ½ lingură ceară de albine
 • 1 linguriță miere lichidă
 • 2 picături de vitamina E (dacă folosești ulei din germeni de grâu sau de floarea-soarelui, nu mai ai nevoie de vitamina E)

Mod de preparare: într-o cratiță cu fund dublu, se topesc la foc mic toate ingredientele, exceptând vitamina E, amestecând ușor. Se ia de pe foc, se adaugă conservantul, se amestecă bine și se toarnă totul într-un recipient mic, care se pune la frigider timp de aproximativ 20 de minute.

Balsam de buze fără ceară de albine, cu cocos

balsam de buze natural

Dacă îți plac aromele exotice, acest balsam de buze fără ceară de albine este foarte potrivit.

Ingrediente:

 • 1 lingură unt de shea
 • 1 lingură ulei de cocos
 • ½ lingură ceară din soia
 • 5 picături extract de cocos
 • 2 picături vitamina E

Mod de preparare: într-o cratiță cu fund dublu, se topesc la foc mic toate ingredientele, exceptând extractul de cocos și vitamina E, amestecând ușor. Ia cratița de pe foc, adaugă restul ingredientelor, amestecă totul și toarnă soluția într-un recipient potrivit, pe care îl dai la frigider, timp de aproximativ douăzeci de minute.

Luciu de buze natural, cu aromă de portocale

Luciu de buze natural

Uleiul esențial de portocale dulci oferă acestui balsam de buze o aromă fructată.

Ingrediente:

 • 1 lingură unt de shea
 • 1 lingură ulei vegetal la alegere
 • ½ lingură ceară de albine
 • 3 picături ulei esențial de portocale dulci
 • 2 picături vitamina E

Mod de preparare: se topesc toate ingredientele, cu excepția vitaminei E și a uleiului de portocale, la foc mic, într-o cratiță cu fund dublu. Se ia de pe foc, se adaugă restul ingredientelor, se toarnă în recipientul pentru balsam de buze și se dă la frigider pentru o jumătate de oră.

Balsam de buze colorat, cu trandafiri (ruj făcut în casă)

Recipient balsam de buze

Acest balsam de buze natural are culoarea roz, deci poate fi folosit ca ruj.

Ingrediente:

 • 1 lingură unt de shea
 • 1 lingură ulei vegetal la alegere
 • ½ lingură ceara de albine
 • 3 picături ulei esențial de trandafiri de Damasc
 • 2 picături vitamina E
 • 1 vârf de cuțit pulbere de sfeclă roșie

Mod de preparare: untul de shea, uleiul vegetal și ceara de albine se topesc la foc mic. Se ia compoziția de pe foc și se amestecă împreună cu restul ingredientelor. Se dă la frigider, timp de o jumătate de oră.

Recipientul pentru balsam de buze

Având în vedere că aceste balsamuri pentru buze sunt preparate cu ceară de albine sau cu o versiune vegană a acesteia, ele sunt solide. Poți folosi ca recipient pentru balsamul de buze fie tuburi speciale, fie borcane mici, de până la 50 de grame, care pot fi ușor de strecurat în geantă. Alege întotdeauna recipiente noi, neutilizate, sau curăță-le și sterilizează-le pe cele refolosibile.

În concluzie, cu ingredientele de bază, este posibil să prepari o gamă largă de balsamuri pentru buze. Poți amesteca diferite uleiuri vegetale în același preparat, poți adăuga uleiurile esențiale și coloranții naturali pe care îi dorești, pentru un produs natural, cu care să îți îngrijești buzele. Intră pe OLX, în categoria Moda-frumusete, și descoperă tot ceea ce ai nevoie.

Sursa foto: Unsplash, Shutterstock