21 Jul 2020, Autor:

Cu puțin efort, un strop de imaginație și câteva unelte simple, poți transforma aproape orice lucru vechi în obiecte decorative sau cărora să le dai o cu totul altă utilizare decât cea inițială. Cauciucurile uzate nu fac excepție, iar cu ajutorul lor poți crea ornamente deosebite pentru flori și grădină, de exemplu.

Fie că este vorba despre un hobby care te scoate din rutină și îți stimulează imaginația, fie că vrei să-ți deschizi propriul business și să te lansezi în industria DIY, reutilizarea anvelopelor de care nu mai ai nevoie este o provocare interesantă și poate fi un proiect de viitor, în care să implici toată familia.  

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la potențialii tăi clienți.

Creează suporturi pentru flori, din cauciucuri vechi

suporturi pentru flori, din cauciucuri vechi

Când vine vorba de amenajarea grădinii, poți fi cât de creativ vrei, atât timp cât ții cont de faptul că, dincolo de a fi un spațiu de relaxare, în care te încarci cu energie pozitivă, bucurându-te împreună cu cei dragi de colțul tău de natură, ea trebuie să fie și funcțională, adică să te poți deplasa în siguranță și să folosești eficient toate suprafețele. 

Dacă vrei să dai o notă personală jardinierelor tale, de exemplu, poți transforma cauciucurile vechi în suporturi pentru flori. Pe de o parte, vei realiza un microclimat perfect pentru dezvoltarea plantelor, și pe de alta, vei crea o atmosferă veselă. Iată cum le poți confecționa chiar tu:

 • alege designul – poți opta pentru o singură anvelopă pe care să o așezi direct pe sol sau să construiești un suport multicolor, din mai multe cauciucuri; dacă alegi ultima variantă, atunci le poți suprapune pe verticală, ca un cilindru, să formezi o mini piramidă sau să realizezi o jardinieră suspendată, pe care să o agăți de ramurile copacilor ori de gardurile din grădină;
 • nivelează terenul – dacă alegi să construiești o jardinieră pe sol, nivelează mai întâi terenul, pentru ca suprafața să fie dreaptă, pe cât posibil;
 • asigură stabilitatea – folosește un suport din lemn, pe care îl decupezi în zona în care plantezi florile și fixează-l bine în pământ; în cazul în care vrei să suprapui anvelopele, utilizează cărămizi sau bucăți de beton, care să asigure stabilitatea;
 • ai grijă la drenaj – pentru ca florile tale să se dezvolte armonios, au nevoie de un sol bine drenat; pentru aceasta, este recomandat ca, din loc în loc, să dai găuri în cauciucuri cu ajutorul unei bormașini;

👉 AICI gasesti toate tipurile de BORMASINI de care ai nevoie

 • vopsește cauciucurile – poți să lași cauciucurile nevopsite, dar dacă vrei să creezi o atmosferă mai prietenoasă, folosește vopsele în culori pastel; poți da un singur strat și să păstrezi senzația de vintage sau să acoperi complet anvelopa;

👉 AICI gasesti toate tipurile de VOPSELE de care ai nevoie

 • fixează anvelopele – cu ajutorul unui pistol de cuie, fixează cauciucurile între ele, după care plantează florile în jardinieră. 

Realizează ornamente pentru grădină, din cauciucuri vechi

ornamente pentru gradina, din cauciucuri

Decorațiunile amuzante și originale sunt întotdeauna binevenite într-o grădină pe care o vrei un pic altfel, iar cauciucurile vechi pot fi transformate în astfel de obiecte care te vor înveseli ori de câte ori le vei vedea. Mai jos, sunt câțiva pași simpli, ca să construiești un ornament inedit:

 • alege trei anvelope care au caneluri diferite și vopsește-le pe toate în aceeași culoare;
 • pe una dintre ele, fixează cu adeziv două recipiente din plastic, care au capac (cutii de înghețată, de exemplu);
 • vopsește recipientele în aceeași culoare ca anvelopele, iar pe capace desenează câte un ochi;
 • sub ochi, pictează o gură care să aibă o expresie veselă;
 • fixează celelalte două cauciucuri unul în continuarea celuilalt (nu suprapuse), folosind un pistol de cuie;
 • deasupra celor două anvelope, exact în locul în care le-ai unit, lipește o bucată îndoită dintr-un furtun subțire, vopsit în aceeași culoare cu restul ornamentului; lungimea furtunului ar trebui să fie mai mare decât diametrul cauciucurilor;
 • pune anvelopa cu ochi peste furtun; vei obține, astfel, un personaj vesel căruia poți să-i dai chiar și un nume. 

Decorează grădina cu mobilier din cauciucuri vechi

mobillier din cauciucuri vechi

Dacă vrei ca în grădina ta să ai piese de mobilier ieșite din comun și, totodată, care să arate și ca decorațiuni, poți confecționa, de exemplu, taburete din cauciucuri reciclate. Pentru aceasta, îți trebuie două anvelope de aceeași dimensiune. 

Pune-le unele peste altele și în centrul lor, fixează bine în pământ o bucată de lemn puțin mai joasă decât înălțimea celor două cauciucuri suprapuse și cu un diametru un pic mai mic decât liniile interioare ale acestora. Apoi, confecționează un cerc din burete pentru saltele, îmbracă-l în piele ecologică sau sintetică și lipește-l cu adeziv de lemnul din interiorul anvelopelor, pe care le vopsești, la final, în culorii vii.  

Totodată, din 3-4 cauciucuri vechi, poți confecționa și măsuțe pentru grădină. Alege dimensiunile anvelopelor în funcție de cât de întinsă și de înaltă vrei să fie viitoarea piesă de mobilier. Cu cât diametrul va fi mai mare, cu atât va avea o stabilitate mai bună. Nivelează bine terenul unde o așezi, pentru un plus de siguranță. După ce ai fixat cauciucurile unele peste altele, pune deasupra lor o bucată din lemn pătrată, dreptunghiulară sau rotundă. Ai grijă la măsurători, astfel încât masa ta să fie solidă și să nu se miște din loc la primul șoc mai puternic.

Transformă cauciucurile vechi, în garduri pentru grădină

gard pentru gradina din cauciuc

Una dintre cele mai simple variante pentru a-ți decora grădina cu imaginație este să creezi un gărduleț viu colorat, din cauciucuri vechi, care să separe zona de pomi fructiferi, de suprafețele unde ai plantat flori sau legume, de exemplu.

Folosindu-te de o lopată, îngroapă pe jumătate anvelopele, poziționate vertical. Pune-le unele lângă altele, ca să creezi un design frumos. Pentru armonia vizuală, este bine să utilizezi anvelope de aceeași dimensiune și care au caneluri identice. 

La fel ca alte lucruri vechi, și cauciucurile uzate sunt o resursă excelentă pentru a confecționa alte obiecte decorative și utile, în același timp. Când vine vorba despre grădina ta, le poți transforma cu succes în jardiniere, piese de mobilier, garduri sau ornamente amuzante. Acestea sunt, însă, doar câteva dintre ideile creative pe care le poți pune în practică foarte ușor. Depinde doar de tine să-ți pui imaginația și îndemânarea la încercare și să creezi propriile povești.

Sursa foto: Shutterstock