13 Apr 2021, Autor:

Silica gel este un produs obținut prin deshidratarea gelului de dioxid de siliciu. Este un material amorf, dur și translucid, format din granule mici, care au un număr foarte mare de pori microscopici și o mare afinitate pentru lichide și vapori. Aceasta îi oferă proprietăți absorbante excepționale. Astfel, la o temperatură de 24 grade Celsius și un nivel de umiditate relativă a mediului de 20%, silica gelul poate absorbi 35% din greutatea lui, în apă. Cu cât umiditatea relativă este mai mare, capacitatea de reținere a apei crește. Această proprietate face ca silica gel (sau silicatul) să fie foarte util. 

Vei găsi pliculețele de silica gel în interiorul ambalajelor tuturor produselor care trebuie ferite de umezeală. Acestea pot fi utilizate cu multiple beneficii. Iată cum și unde le poți utiliza. 

Protejează electronicele 

Păstrează câteva pliculete cu silica gel în geanta în care transporți laptopul, aparatul de fotografiat și alte dispozitive electronice. Siliga gel va preveni aburirea lentilelor aparatului foto, la schimbările de temperatură, va proteja laptopul de umezeală și va ține în stare perfectă de funcționare orice aparat sensibil la umezeală, dacă acesta nu se află într-un mediu cu temperatură și umiditate constante. 

pliculete de silicat gel pot salva telefonul

Pot salva telefonul mobil

Dacă un dispozitiv electronic este udat sau, mai rău, cade în apă, funcțiile sale sunt compromise, dacă nu face parte din categoria celor „water resist”. Silica gelul este o soluție salvatoare. Telefonul trebuie pus într-un vas care se închide ermetic, împreuna cu cel puțin 5-6 astfel de plicuri, și lăsat pentru 12-24 de ore, la temperatura camerei. Ar fi utile detașarea bateriei, dacă se poate, și închiderea dispozitivului, imediat ce a intrat în contact cu apa. 

Previn rugina

Apa și umezeala sunt factori favorizanți pentru apariția ruginei. Ca măsură de siguranță, este bine a se păstra, în cutiile cu scule și unelte, câteva plicuri cu silica gel, pentru a preveni ruginirea acestora. Acest material este atât de eficient, încât poate evita formarea ruginei chiar și în cazul instrumentelor și sculelor care nu sunt rezistente la oxidare. 

Conservă cosmeticele

Este extrem de neplăcut când pe rujul din geantă apar particule mici de apă. Soluția este să pui și să păstrezi un plic de silica gel în portfardul din geantă. În felul acesta, produsele vor fi ferite de efectul condensului care se produce de fiecare dată când apar variații de temperatură, iar calitatea acestora va fi păstrată timp îndelungat. În plus, un mediu uscat elimină posibilitatea dezvoltării microorganismelor.

ce poti face cu pliculetele de silica gel

Țin medicamentele în siguranță

Multe dintre ambalajele pastilelor efervescente au o capsulă cu silica gel în capac, cu scopul de a evita degradarea acestora, ca urmare a umezeli. Ține pliculețe de silica gel în cutia sau dulapul cu medicamente. Sunt utile pentru a preveni degradarea tabletelor și pentru a nu le altera compoziția chimică. În felul acesta, valabilitatea lor va crește. 

Fără mirosuri neplăcute

Silica gelul are capacitatea de a absorbi, împreună cu umezeala, și mirosurile neplăcute. Efectul este cu adevărat miraculos. Tot ceea ce trebuie să faci este să ții, în geanta cu echipament sportiv, câteva plicuri de silica gel. Pantofii de sport pot fi întreținuți ușor, punând un pliculeț de silica gel în fiecare pantof, după utilizare.  

Păstrează semințele

Semințele florilor se degradează foarte ușor, dacă nu sunt depozitate corespunzător. Umezeala poate să distrugă capacitatea acestora de a germina. Pentru a preveni acest fapt, semintele de flori sau legume trebuie păstrate în vase ermetice, în care se pune și un plic de silica gel. Acesta va absorbi umiditatea și va conserva perfect semințele, care vor încolți îndată ce vor avea condiții prielnice.

Hrana animalelor de companie

Este foarte rentabil să cumpărăm hrană uscată pentru animalele de companie, în saci mari. Cu toate acestea, există posibilitatea ca bobițele să se altereze, dacă umiditatea relativă din aer este ridicată. Cea mai simplă și sigură soluție este să depozitezi bobițele într-un container, iar printre acestea, să pui plicuri cu silica gel. 

De data aceasta, pliculețele nu mai sunt suficiente. În magazinele cu articole pentru casă, există și pachete mari cu silica gel. Poți folosi și silicatul special, destinat litierei pisicilor. Are exact același efect. Este important să alegi o varianta fără miros și să o pui în săculeți de pânză foarte bine închiși, pentru a nu se amesteca împreună cu bobițele. În felul acesta, hrana pentru animale va rămâne proaspătă multă vreme. 

Pune un plic de silica gel în cutia cu zahar brun și în cea cu sare. În felul acesta, zahărul nu se va mai cimenta, iar sarea nu va mai forma bulgări. 

Protejează argintăria

Argintul oxidează ușor sub influența umezelii din aer. Acesta este motivul pentru care tacâmurile din argint capătă o culoare brună, atunci când nu sunt utilizate. Această peliculă oxidată se poate îndepărata cu diferite substanțe sau prin fecrare, dar aceste soluții pot ataca, însă, argintul. Toate aceste neplăceri sunt ușor prevenite, dacă, în locul în care sunt depozitate, se pun plicuri cu silica gel sau se presară conținutul acestora printre obiectele de argint. Este valabil și pentru orice tip de bijuterii de argint

uscarea florilor cu ajutorul silica gel

Silica gelul usucă florile

Florile și petalele acestora se vor usca perfect cu silica gel. Acesta are capacitatea de a extrage apa, dar păstrează culoarea petalelor. Adună doar florile, fără tulpini, sau numai petalele și pune-le într-un vas care se închide ermetic. Adaugă printre acestea conținutul de la 2-3 plicuri de silica gel și lasă-le câteva zile, într-un loc ferit de razele soarelui. Petalele și florile se vor usca perfect, păstrându-și forma și culoarea și vor putea fi folosite pentru decorul din casă sau pentru a face potpuriuri din materiale vegetale uscate, la care se adaugă, ulterior, arome naturale. 

Dezaburirea mașinii

În masina, condensul poate să fie o problemă serioasă iarna, dar și în diminețile mai răcoroase de vară. Una dintre soluțiile care funcționează este să ții în mașină săculeți cu silica gel. Circa 100 de grame de silica gel, împărțit în trei-patru săculeți, elimină complet condensul care se formează pe geamurile mașinii. 

Difuzor de arome

Poate să fie o modalitate inedită de a utiliza silica gel, originală și foarte practică. Particulele de silica au capacitatea de a absorbi orice lichid, nu doar apa. Combină particule de silica gel cu ulei esențial parfumat. Acesta va fi complet „înghițit” de silicat, iar aroma se va difuza treptat, timp îndelungat, fără să mai fie nevoie de folosești alte dispozitive pentru aromaterapie. Este o soluție foarte practică, pentru a avea un miros plăcut și natural, inclusiv în habitaclul mașinii. 

Previn degradarea fotografiilor

Da! Cele mai multe dintre amintirile noastre sunt în format electronic, dar cu atât mai valoroase și mai prețuite sunt cele adunate în albume. Problema este că unele dintre aceste fotografii sunt foarte sensibile la umezeală și se degradează ireversibil. Și de data aceasta, silica gelul este util. Este suficient sa pui între paginile unui album sau să strecori în cotorul acestuia unul-două plicuri de silica gel. Acestea vor proteja fotografiile pentru foarte multă vreme. 

Important de stiut

Silica gel nu trebuie ingerat. Este mențiunea care apare pe toate pliculețele. Cu toate acestea, este bine de știut că acest compus nu este toxic, în sensul că nu va provoca intoxicații sau probleme grave de sănătate. Înghițit, va produce unele probleme la nivelul stomacului și intestinului și va cauza constipație severă câteva zile. Un aport ridicat de lichide poate combate aceste efecte sau le poate diminua substanțial. Aspirat, poate provoca tuse, iar în contact cu pielea, posibile iritații locale, care pot fi evitate prin spălare cu apă din abundență și folosirea unor creme hidratante. 

Un alt detaliu pe care este bine să-l cunoaștem este acela că pliculețele de silica gel pot fi reutilizate. Dacă nu-și mai ating scopul, este suficient să fie lăsate pe un calorifer fierbinte, timp de 24 de ore sau câteva ore în cuptor, la 110 grade Celsius. După acest tratament, vor putea fi folosite, din nou, cu eficiență maximă. 

Calitatea granulelor de silica gel poate fi evaluată după dimensiunea lor și după cantitatea de praf. Cu cat granulele sunt mai mari și cu cât cantitatea de pudră, rezultată din măcinarea acestora, este mai redusă, cu atât produsul este mai bun. 

Sursa foto: Shutterstock.com