16 Nov 2022, Autor:

Un telefon seconnd-hand complet recondiționat poate deseori să se potrivească cu un gadget nou-nouț în ceea ce privește performanța și pentru o fracțiune din preț. Acesta este, însă, un secret pe care majoritatea producătorilor importanți de smartphone-uri ar prefera să nu-l scoată din mânecă.

În timp ce vânzările de dispozitive noi au crescut în ultimii ani, piața telefoanelor recondiționate a explodat. Această tendință are mai multe cauze, dar principala este sentimentul consumatorilor. Zeci de mii de proprietari de telefoane și-au dat seama că pot economisi bani cumpărând un dispozitiv recondiționat fără a compromite calitatea.

Mulți termeni descriu telefoane mobile care nu sunt noi, inclusiv second-hand, folosite și recondiționate. Dar există diferențe în ceea ce înseamnă cu adevărat acești termeni atunci când cumperi un telefon „nenou” și, dacă da, au vreo influență asupra deciziei despre ce să cumperi?

Există doar două tipuri de telefoane mobile, „folosite” sau „recondiționate” de care trebuie să fii conștient dacă ai plătit un preț maxim pentru un smartphone nou-nouț la fiecare doi ani (sau ai fost prins în contracte lungi).

Telefon Folosit

Dacă un telefon este listat spre vânzare ca „folosit”, probabil că a venit direct de la proprietarul anterior și este oferit spre vânzare „ca atare”. Vei primi orice pete, daune sau probleme de performanță.

Nu vei avea nicio opțiune de a-ți recupera banii dacă telefonul nu mai funcționează la o zi după ce îl cumperi, deoarece probabil că garanția producătorului a expirat deja. Vânzările private nu vin cu aceleași garanții chiar și atunci când achiziționezi produse uzate de la un comerciant cu amănuntul. Spre deosebire de telefoanele „recondiționate”, este posibil să găsești ocazional magazine care vând telefoane „uzate”. Acestea sunt de obicei firme de internet mici, furnizori de piață etc. Acest lucru ar putea implica faptul că au efectuat niște teste de bază pentru a se asigura că articolul este încă funcțional și, pe baza acestor rezultate, ar putea fi dispuși să îți ofere o garanție. Dar este puțin probabil să fie ceva foarte semnificativ.

Smartphone-urile folosite sunt direct de la utilizatorul anterior: Când achiziționezi un telefon folosit, poți presupune că vânzătorul a deținut anterior articolul, dar acum îl vinde printr-un site web de mediator precum OLX. Pe lângă deteriorarea bateriei și alte uzuri, acesta poate avea și zgârieturi minore sau daune semnificative. Dacă un furnizor este doar parțial sincer, ar putea avea chiar daune care afectează utilizarea. Cea mai accesibilă opțiune pentru a obține tehnologie bună este de obicei cumpărarea second-hand (economisirea cu 50% din prețul listat este obișnuită, în funcție de condiție), dar acest lucru implică cel mai mare risc, deoarece este nevoie frecvent de garanții și politici de returnare.

Cauți un telefon nou? OLX Renew

Telefoane Recondiționate

Ne-am putea referi la piața „formală” a vânzărilor de telefoane mobile uzate drept piața pentru telefoane recondiționate. Toate telefoanele „pre-deținute” sau „second-hand” pe care le vezi vândute de către un magazin, un vânzător sau chiar un producător sunt de obicei recondiționate.

Dispozitivele mobile recondiționate nu sunt oferite spre vânzare „direct din buzunarul proprietarului anterior”. De obicei, ele trec inițial prin angrosisti și sunt supuse unei proceduri riguroase de testare. Apoi, vor primi o repornire amănunțită a sistemului și o ștergere a memoriei, vor fi evaluate în funcție de starea lor fizică, de la „excelente” ca noi până la uzura tipică, vor avea toate funcționalitățile și electronica internă examinate pentru a se asigura că sunt în stare bună de funcționare și vor fi efectuate reparațiile după cum este necesar.

Apoi, telefoanele recondiționate vor fi vândute cu o garanție (de multe ori 12 luni), care te va asigura că poți obține o rambursare sau o înlocuire dacă ceva nu merge bine. În general, este o modalitate mai sigură și mai specifică de a cumpăra un telefon folosit în care poți avea încredere că va funcționa eficient pentru tine, la un preț considerabil mai ieftin decât ai cheltui pentru unul nou.

Dispozitivele recondiționate pot necesita o curățare sau întreținere: Dispozitivele recondiționate se încadrează în mijlocul celor noi și folosite. Acestea pot fi folosite care trec prin întreținere înainte de a fi revândute sau pot fi unități care au fost returnate la scurt timp după ce au fost achiziționate. Este posibil ca producătorul sau vânzătorul să fi înlocuit bateria sau alte piese, să curețe articolul și, în anumite cazuri, să fi inclus o garanție nou-nouță cu acesta. Dar acest lucru poate diferi de la un furnizor la altul; unele articole recondiționate ar putea fi imposibil de distins de cele noi-nouțe, în timp ce alte articole recondiționate ar putea fi mai degrabă ca un produs uzat. Drept urmare, reducerea poate varia, dar vei economisi cel puțin 15%, dacă nu mai mult.

Care Este Diferența Dintre Un Telefon Recondiționat Și Un Telefon Folosit?

Atât telefoanele recondiționate, cât și cele folosite sunt second-hand, deoarece anterior au fost deținute de altcineva, ceea ce face imposibilă vânzarea lor ca „noi”.

Principala distincție este că un telefon recondiționat a fost supus unor teste și reparații ample, astfel încât să fii sigur că primești un articol complet funcțional.

S-ar putea să fii încrezător că telefonul este în stare perfectă de funcționare, indiferent dacă îl achiziționezi prin OLX sau direct de la unul dintre producători, deoarece știi că ai de-a face cu o afacere de încredere. Nu ai aceleași garanții cu un telefon folosit și nu poți fi sigur de trecutul său.

Dacă decizi să cumperi un telefon folosit, fă cât mai multe cercetări posibil pentru a te asigura că ești pe deplin conștient de ceea ce cumperi.

Cu un telefon uzat, s-ar putea să nu fi eligibil pentru o garanție, iar vânzătorul nu are nicio obligație să ofere niciun supliment, cum ar fi un încărcător.

Desigur, nivelul de garanție poate varia în funcție de locul exact din care iei telefonul folosit. Dacă telefonul nu este ceea ce te așteptai, ești mult mai bine protejat pe site-uri, dar dacă vrei să cumperi de la cineva pe care l-ai întâlnit pe rețelele de socializare, este cuvântul lor împotriva ta.

Care Este Mai Bun : Folosit Sau Recondiționat?

Chiar dacă cele două expresii sunt destul de asemănătoare, cumpărarea unui telefon recondiționat, mai degrabă decât unul care este doar marcat „folosit” are câteva avantaje distincte.

Un telefon recondiționat oferă în cele din urmă un sentiment mai mare de securitate și liniște sufletească, deoarece știi că a fost complet verificat, curățat, reparat și șters de toate datele de la fostul său proprietar. De asemenea, va fi în stare de funcționare completă atunci când îl primești.

Starea telefonului uzat va fi mult mai puțin sigură, deoarece expresia „folosit” este mult mai greu de descris.

Ai putea fi tentat să alegi un telefon folosit dacă poți obține o ofertă mai bună, dar fii întotdeauna conștient de riscuri înainte de a face acest lucru.

Motive Pentru Care Telefoanele Recondiționate Au O Valoare Mai Bună Decât Cele Noi

Cât de precis pot telefoanele necondiționate să ofere o valoare mai bună decât cele noi? Iată trei motive principale.

Smartphone-urile se degradează destul de repede

Valoarea unui nou smartphone se datorează în mare parte faptului că este nou-nouț. Sunt noi, nu din cauza specificațiilor sau a performanței. Suntem conștienți de acest lucru, deoarece telefoanele mobile își pierd valoare într-un ritm uluitor, variind de la aproximativ 40% până la 70% în primul an de la achiziționarea dispozitivului.

Funcționează un telefon cu 40-70% mai puțin eficient după doar un an? Nu, în niciun caz. Cu toate acestea, această scădere bruscă a valorii rezultă din modul în care producătorii au reușit să controleze prețurile în jurul ciclurilor de lansare, impunând costuri ridicate datorită anticipării create în jurul fiecărei lansări de produs nou.

Acest model este încă în uz, deoarece mulți consumatori sunt dispuși să cheltuiască bine pe un telefon nou-nouț. Pentru toți ceilalți, totuși, există reduceri de găsit. Pur și simplu aștepți până când Apple, Samsung și restul își lansează următorul upgrade dacă vrei un telefon de ultimă generație fără a plăti pentru cele mai recente versiuni. Chiar dacă au doar un an, vor fi disponibile o mulțime de modele de anul trecut atunci când oamenii le vor schimba.

Telefoanele Recondiționate Sunt Mai Bune Decât Cele „NOI”

Un smartphone vechi de 12 luni funcționează totuși la fel de bine ca unul nou-nouț, așa cum s-a menționat deja. Dar ce zici de un telefon vechi de doi, trei sau patru ani? Dar loviturile și zgârieturile suportate de dispozitivele folosite, bateriile care se degradează, defectele și defecțiunile software-ului? Nu va trebui să-ți faci griji pentru asta dacă obții un smartphone recondiționat. Nu cumpăra un telefon folosit direct de la proprietarul anterior; ia un dispozitiv deținut anterior întreținut pentru a-l readuce în stare de funcționare. Aceasta implică, în cele mai multe cazuri, efectuarea de ajustări cosmetice minore la carcasă și ecran, instalarea unei baterii noi, resetarea din fabrică a sistemului, depanare și multe altele, toate acestea fiind testate și evaluate temeinic pentru valabilitate.

Toate Beneficiile

Contractele pay-as-you-go sau numai pentru SIM devin din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor de telefoane, deoarece contractele care includ un telefon nou costă bani. Potrivit studiilor, milioane de oameni cu aceste contracte telefonice pe 24 de luni au plătit deja întreaga valoare a dispozitivelor lor, dar sunt încă obligați să efectueze plăți.

Privită în această lumină, împărțirea costului unui nou smartphone în plăți lunare este o economie falsă, deoarece plătești în mod efectiv pentru dispozitivul deja scump. Pe de altă parte, cu un telefon recondiționat, plătești în avans pentru un gadget excelent la un preț redus, fără alte taxe sau obligații contractuale.

În plus, obții avantaje din alte cheltuieli recurente, cum ar fi asigurarea. Asigurarea este mai puțin costisitoare la un telefon recondiționat deoarece costul inițial este mai mic. În zilele noastre, mulți comercianți cu amănuntul ce vând telefoane recondiționate includ și beneficii precum garanțiile, permițându-ți să ai încredere în funcționalitatea gadgetului tău și să profiți de reparații și înlocuiri gratuite într-un interval de timp stabilit.

Opinie finală

Asigură-te că orice categorie de telefon pe care o alegi ar trebui să funcționeze identic cu unul nou-nouț din toate punctele de vedere înainte de a face achiziția. Telefoanele deblocate recondiționate din fabrică sau folosite pot funcționa la fel de bine ca și telefoanele noi. Ia în considerare indicațiile menționate mai sus și ia cea mai bună decizie care se potrivește cerințelor tale.