07 Dec 2021, Autor:

Imaginea joacă un rol important în viața noastră și din ce în ce mai mulți oameni își descoperă o pasiune nouă, cum ar fi fotografiatul, pe care vor să o exploateze în timpul liber. Dacă ai ajuns aici, înseamnă că și tu te afli în această situație în care se regăsesc majoritatea fotografilor amatori: DSLR versus mirrorless.

Aparatele de tip DSLR au o istorie îndelungată și o evoluție spectaculoasă, în timp ce aparatele foto de tip mirrorless au apărut mai recent pe piață și încă intrigă fotografii profesioniști. Unii sunt deschiși și vor să testeze un aparat foto mirrorless, alții sunt conservatori și rămân devotați DSLR-urilor. Întrebarea cea mai importantă este unde te situezi tu.

Un aparat foto necesită o investiție inițială destul de mare, iar informațiile de mai jos te vor ajuta să iei cea mai bună decizie pentru nevoile tale.

DSLR versus mirrorless – principii de funcționare

Modul în care imaginea este capturată de aparatul foto este principala diferență dintre un DSLR și un mirrorless. Este important să știi cum funcționează un aparat foto, pentru a decide dacă ți se potrivește sau nu, iar despre asta vom discuta în cele ce urmează.

Ce înseamnă DSLR?

cum alegi cel mai bun aparat foto

Un aparat foto DSLR are la bază un principiu de funcționare pe care nu îl regăsim la alte echipamente foto digitale. Prin intermediul unui mecanism de tip SLR (single lens reflex), lumina traversează obiectivul și întâlnește în drumul său o oglindă pivotantă care trimite mai departe această lumină la vizor sau direct la senzor, prin intermediul unei prisme. În termeni mai simpli, imaginează-ți că, de fiecare dată când apeși butonul declanșator al unui DSLR, oglinda se înclină înainte, obturatorul focal se deschide, imaginea este capturată, obturatorul se închide și oglinda se înclină la loc, în poziția sa inițială.

Ce înseamnă mirrorless?

DSLR versus mirrorless

Aparatele foto mirrorless, cunoscute și sub denumirea de aparate foto cu sistem compact, nu au în componența lor o oglindă care să reflecte lumina în vizor. Modul de funcționare al unui astfel de echipament foto este mult mai simplu, pentru că lumina cade direct pe lentilă, iar imaginea poate fi văzută direct pe ecranul aparatului. Un mod de captare a imaginii mai simplu necesită și componente mai puține, iar acest lucru înseamnă o dimensiune mai mică a aparatului foto de tip mirrorless.

Vizor – DSLR sau mirrorless?

Principii de functionare

Când vine vorba de principalele diferențe dintre un aparat foto tip DSLR versus mirrorless, cea mai aprinsă dezbatere este în jurul vizorului. Unii fotografi susțin că DSLR-urile sunt mult mai bune, pentru că îți oferă posibilitatea de a vedea prin intermediul vizorului optic imaginea formată în obiectiv, așa cum se prezintă ea și în realitate. Acest lucru nu este posibil cu un aparat mirrorless, deoarece nu este echipat cu un vizor optic. Pentru a compensa acest dezavantaj, aparatele mirrorless au un vizor electronic sau un ecran de tip LCD, pe care poți vedea ce fotografiezi.

Dacă ai fotografiat până acum cu un aparat foto de tip DSLR, probabil îți va fi destul de greu să treci de la un vizor optic la unul electronic. Dacă, în schimb, te afli la prima ta experiență în calitate de fotograf amator, s-ar putea să ți se pară dificil să prinzi o imagine bună prin intermediul vizorului optic.

Așadar, nu putem spune că o anumită opțiune este mai bună decât cealaltă. Te putem doar sfătui să iei această decizie în funcție de nevoile tale și de experiența pe care o ai ca fotograf.

Calitatea pozelor – DSLR sau mirrorless?

Calitatea pozelor

Un alt aspect important pe care ar trebui să îl iei în considerare, atunci când alegi un aparat foto, este calitatea. Elementul responsabil pentru claritatea și calitatea pozelor este senzorul. În cazul echipamentelor mirrorless, acest senzor este din categoria medie, însă există și aparate foto de acest tip performante, care au senzor de tip „full frame”. Regula spune că, dacă alegi un senzor performant, fotografia obținută va fi mai clară.

În același timp, însă, trebuie să fii atent și la numărul de pixeli sau densitate. Deși ai fi tentat să te orientezi către un aparat foto cu un număr cât mai mare de pixeli, fotografii profesioniști susțin că, uneori, un număr mare poate dăuna calității fotografiei. Este indicat ca performanța senzorului să fie aliniată cu densitatea aparatului foto, pentru rezultate cât mai bune. Spre exemplu, în cazul unui aparat cu senzor de tip APS-C, numărul maxim de pixeli recomandat este 16.

Din acest punct de vedere, aparatele de tip DSLR sunt mai bune, pentru că au în componența lor senzori performanți. Aparatele foto mirrorless sunt, de cele mai multe ori, comparate cu aparate DSLR entry-level sau de nivel mediu.

Obiective – DSLR sau mirrorless?

Obiective

Dacă plănuiești să avansezi treptat și să treci de la amator la fotograf profesionist, ar fi bine să fii informat și asupra obiectivelor. Aparatele foto de tip mirrorless au un dezavantaj, din acest punct de vedere, întrucât oferta de obiective este destul de mică, în prezent (există șanse mari ca ea să se diversifice de-a lungul timpului). Există, însă, producători care au scos pe piață adaptoare ce îți permit să folosești obiectivele pentru DSLR pe un aparat foto mirrorless.

Aparatele foto de tip DSLR, însă, au obiective pentru toate tipurile de fotografii. Să nu mai vorbim de obiectivele cu funcție de autofocus, stabilizare de imagine sau zoom-uri. Dacă, în cazul celorlalte aspecte, lucrurile erau echilibrate, în cazul obiectivelor, avantajul este clar pentru aparatele foto de tip DSLR.

Design – DSLR sau mirrorless?

design

Design-ul este un alt element ce diferențiază aparatele foto DSLR de cele de tip mirrorless. După cum am văzut, DSLR-urile au un mod de funcționare mult mai complex. Din acest motiv, aceste echipamente au dimensiuni mai mari și cântăresc mai mult. Putem spune, astfel, că portabilitatea nu este punctul forte al DSLR-urilor. De cealaltă parte, aparatele foto mirrorless au fost concepute pentru a fi compacte și ușoare. Diferența de greutate dintre cele două aparate este destul de mare: un DSLR are cel puțin un kilogram, în timp ce un mirrorless cântărește chiar și 200-300 grame. Bineînțeles, aici se va adăuga și greutatea obiectivelor, trepiedului sau a altor accesorii de care ai nevoie pentru a face o fotografie reușită.

Din punctul de vedere al design-ului, al dimensiunii și greutății, aparatele foto mirrorless au un avantaj major. Acesta este, de fapt, și motivul pentru care au apărut pe piață – fotografii aveau nevoie de echipamente portabile, cu un format compact, dar cu aceleași funcții ca ale unui DSLR voluminos. Unii ar spune, însă, că nu merită să sacrifici calitatea pozei pentru câteva sute de grame în minus la greutate.

Cea mai bună opțiune pentru tine – DSLR sau mirrorless?

Înainte de a lua această decizie, hai să facem o recapitulare a avantajelor și dezavantajelor pe care fiecare opțiune le are.

Avantaje DSLR:

 • Adaptabilitate mare (număr mare de obiective);
 • Calitate superioară a imaginii (senzori performanți);
 • Control manual al setărilor;
 • Autonomie extinsă a bateriilor.

Dezavantaje DSLR:

 • Complexitate în utilizare (poate descuraja un fotograf amator);
 • Design – dimensiune și greutate mari;
 • Zgomotos în momentul operării;
 • Prețul (un DSLR de tip entry-level are un preț echivalent cu un mirrorless de ultimă generație).

Avantaje mirrorless:

 • Design (are dimensiuni mici, este compact și ușor de purtat);
 • Performanțe bune;
 • Zgomot mic la utilizare.

Dezavantaje mirrorless:

 • Vizorul electronic nu oferă aceeași calitate ca cel optic;
 • Gamă redusă de obiective;
 •  Accesorii puține;
 •  Autonomie redusă a bateriilor.

Dacă stăm să analizăm avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, putem ajunge la o concluzie destul de simplă: DSLR-urile au ajuns să fie folosite mai mult de fotografii profesioniști care își doresc perfecțiunea în orice poză, în timp ce aparatele foto mirrorless sunt preferate din ce în ce mai mult de fotografii amatori sau de persoanele pasionate de fotografie, dar care nu vor să investească într-un DSLR performant sau în tot felul de obiective.

Prețul este un element aproape nesemnificativ de diferențiere între cele două opțiuni, mai ales că există și alte soluții alternative de shopping, cum este și OLX. Dacă îți dorești un DSLR performant sau un obiectiv care presupune o investiție destul de mare, ar fi bine să folosești astfel de platforme. Cu siguranță există un fotograf sau un pasionat de fotografii gata să renunțe la aparatul sau obiectivul său și să îl vândă la un preț mult mai bun decât cel pe care îl găsești în magazine. La fel te încurajăm și pe tine să listezi pe platforma OLX un echipament foto de care nu mai ai nevoie. De-a lungul timpului, s-a format, în jurul acestei platforme, o comunitate de oameni cu pasiuni în diverse domenii și cu un interes crescut în soluții alternative de shopping.

Concluzia noastră este una simplă: alege un aparat foto în funcție de nevoile tale, nu doar în funcție de preț. Informațiile prezentate în acest articol te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

Sursă foto: Shutterstock