31 May 2022, Autor:

Echipamentele profesionale sunt cheia funcționării optime a afacerii tale sau chiar activităților tale preferate de bricolaj.

Înainte de a cumpăra un echipament profesional, trebuie să cercetezi bine și să iei în considerare mai multe lucruri pentru a găsi cea mai bună ofertă și cel mai potrivit produs pentru tine.

Bineînțeles, o dilemă ce vine de la sine în mintea fiecărui om este “Ar trebui să cumpăr nou sau second-hand?”. Până la urmă, doar tu poți decide, însă noi te putem ajuta prin a-ți oferi lista noastră de considerente pentru a-ți ușura decizia.

De asemenea, la OLX poți găsi o mare varietate de produse și oferte disponibile pentru echipamente profesionale la prețuri accesibile și potrivite oricărui domeniu de activitate. Încearcă-le făcând clic pe link-ul de mai sus!

Ce Diferențe Există Între Echipamentele Profesionale Noi Și Cele Second-Hand?

Prețul

Pentru început, trebuie menționat factorul principal în această decizie – prețul.

Cu toții ne dorim cele mai de calitate și sigure echipamente pentru afacerea noastră, însă câteodată pur și simplu nu ne putem permite să plătim pentru ele. Acest lucru este adevărat mai ales la început de drum ori în perioadele mai grele în care abia faci față cu banii și nu îți permiți o plată atât de mare sau un credit bancar.

În general, toate echipamentele profesionale, fie că este vorba de o mașină de înghețată sau un scaun de coafor, au prețuri foarte ridicate, care uneori pot fi chiar cu mult mai mari decât ar merita produsul. Așa că de ce să nu iei același produs de calitate, pe care îl poți găsi în anumite situații chiar la jumătate de preț?

A cumpăra second-hand îți poate scuti până la 25% sau chiar 50% din preț uneori. Adesea, poți obține articole de calitate mai ridicată decât te-ai aștepta atunci când începi să te uiți după chilipiruri la articolele second-hand vs să cauți furnizori de echipamente noi.

De asemenea, nu-ți fie teamă să mergi la licitații, vânzări de lichidare, vânzări de garaj și site-uri online pentru a găsi oferte bune. Sunt multe motive bine justificate pentru care cineva ar vrea să vândă un echipament profesional în stare excepțional de bună. Poate trebuie să se mute și să elibereze imediat spațiul sau a găsit o ofertă mai avantajoasă și nu mai are nevoie de el.

Diferența De Preț Între Nou Și Second-Hand

Să luam un exemplu, că tot vine vara. O mașină de înghețată profesională, precum Mașina de Înghețată Rainbow Ice Model Scurt poate fi achiziționată second-hand în stare funcțională foarte bună de pe OLX la prețul de 2500€. Acum ia în considerare faptul că, pentru a o cumpăra nouă trebuie să plătești peste 3500€ și deja îți poți da seama cât de avantajat ești în această ofertă.

Sau să luăm alt exemplu. Să zicem că ți-ai început noua afacere și ai nevoie de un cuptor electric calitativ. Același Cuptor Profesional Gastro 10 GN 1/1 de la Fagor care se vinde în mod normal cu 7600€ – prețul inițial redus la jumătate, îl poți găsi second-hand la doar 4500€!

Diferența de preț este uriașă și te poate avantaja enorm să prinzi o astfel de ofertă la echipamentul de care ai nevoie. Plus, banii salvați prin această achiziție îți oferă oportunitatea de a investi mai mult în alte aspecte ale afacerii care ar putea avea nevoie de finanțare.

Garanția

Un avantaj uriaș al echipamentelor profesionale noi poate fi garanția acordată direct de producător. Aceasta te va ajuta foarte mult în cazul oricărei defecțiuni care poate apărea de-a lungul anilor de funcționare, și, deși nu este imposibil, poate fi mult mai dificil să găsești echipamente second-hand care încă se încadrează în acoperirea garanției.

Totusi dacă ai ocazia să cumperi second-hand de la un dealer, merită să incerci să negociezi pentru un fel de garanție sau piese de schimb.

Bineînțeles, expirarea termenului de garanție nu înseamnă că produsul nu va mai funcționa, ci doar că în situația în care ai nevoie de reparații, va trebui să le faci din buzunarul tău, ceea ce uneori te poate duce la sume substanțiale de bani.

De preferat atunci când cumperi echipamente profesionale mai vechi este să alegi brandurile cat mai renumite pentru calitatea lor, astfel chiar dacă nu ai garanție, ai șanse mai mari să obții o funcționare mai bună de la acest produs decât de la unul pur și simplu ieftin.

Uzura

Echipamentele noi vin în stare perfectă și tu ai beneficiul de a fi primul lor proprietar, așa că le poți păstra într-o stare impecabilă dacă ai grijă de ele. Însă doar fiindcă un produs este vândut second-hand, acest lucru nu înseamnă automat că nu mai funcționează sau nu este bun.

Pe de altă parte, după cum te-ai aștepta, produsele second-hand pot avea urme evidente de uzură, fie că se reflectă în aspectul mai deteriorat al produsului sau diverse defecțiuni de funcționare. Este complet normal întrucât unele echipamente profesionale au o viață foarte lungă înainte de a fi puse la vânzare.

Un risc asumat este faptul că produsul respectiv poate ascunde anumite cheltuieli în plus pe reparații, de aceea este foarte important să verifici starea echipamentului înainte de a cumpăra.

Disponibilitatea

Aceasta caracteristică este destul de înșelătoare, întrucât o ofertă excelentă nu apare în fiecare zi și nici nu ai cum să știi dacă produsul se va vinde deja până să te decizi să faci achiziția. Totuși, în general, orice produs second-hand cumpărat va fi trimis imediat și va ajunge curând în funcție de distanța dintre tine și vânzător.

Când vine vorba de echipamentele profesionale noi, situația poate sta și altfel. Nu este ceva improbabil ca aparatul sau instrumentele de care ai nevoie să nu mai fie în stoc în momentul în care ai nevoie de ele.

De asemenea, în unele domenii de activitate precum industria imprimărilor, procesul de a căuta și instala o mașină profesională poate dura până la 3 luni, dar acelasi proces pentru un aparat nou poate depăși timpul de așteptare de un an. Adaugă și faptul că tehnologia presei de tipar nu a avansat la o scară masivă în comparație cu locul în care era acum 10 ani când au fost lansate mașini precum Heidelberg XL și că este probabil să vezi doar diferențe minore de funcționalitate între un produs vechi de cinci ani și unul nou-nouț. Asta face varianta second-hand mult mai avantajoasă pentru cei din acest domeniu.

Ce Trebuie Să Ai În Vedere Înainte De A Cumpăra Echipament Second-Hand

  1. Pregătește Un Plan De Căutare

Chiar dinainte de a începe căutarea, fă o listă cu produsele de care ai nevoie și acordă atenție specificațiilor acestora.

Încearcă să te gândești ce anume ai nevoie de la acest echipament pe care vrei să îl cumperi, ca să te poți axa pe acele caracteristici fără să pierzi timp sau bani pe un produs care se poate să nu fie exact ce ai nevoie în afacerea ta. Faptul că știi exact ceea ce cauți te va ajuta să nu pierzi timp în exces navigând la întâmplare prin magazinele online, făcând tot procesul mult mai eficient.

Pe lângă asta, indiferent dacă ai un salon, restaurant, birou sau un magazin de înghețată, trebuie să îți măsori precis spațiul de lucru pentru a te ajuta să faci alegeri inteligente atunci când vine vorba de ceea ce vei cumpăra.

O vitrină extra echipată ar putea părea o idee fantastică în magazinul tău de înghețată. Cu toate acestea, dacă este prea mare pentru spațiul tău și nu ai cum să o mai aranjezi frumos, ești mai mult în pierdere.

În final, realizează și un plan al bugetului în care să adaugi costurile asociate diferitelor produse de care ai nevoie. Te va ajuta să îți dai seama dacă îți permiți și întreținerea achiziției tale, nu doar prețul pe care îl plătești pe loc.

  1. Alege Calitatea

Doar pentru că vorbim de achiziții second-hand, asta nu inseamna că nu poți alege produse de mare calitate, ba chiar este foarte recomandat să faci asta.

Un produs al unui brand renumit tinde să își păstreze valoarea chiar și dupa mult timp de utilizare, și comparativ cu un echipament necalitativ realizat din cele mai ieftine materiale, își va merita banii.

Echipamentele profesionale de la branduri de calitate sunt de obicei foarte scumpe tocmai fiindcă sunt realizate din materiale bune și oferă un randament excelent. Dacă ai șansa să alegi o ofertă bună, orientează-te mereu către brandurile cunoscute pentru calitatea produselor lor.

De asemenea, încearcă să alegi modelul cel mai de succes al anului dintr-o gamă anterioară, mai degrabă decât cel ultra accesibil. Pe lângă faptul că au mai multe caracteristici și specificații, articolele de top din gamă își pot păstra mai bine valoarea și merită să fie cumpărate second-hand.

  1. Fă Verificările De Rigoare

Fie că urmează să cumperi de la un dealer sau de la o persoană fizică, este esențial să faci verificări foarte detaliate.

Începe chiar prin a afla cât mai multe despre persoana sau firma de la care urmează să iei echipamentul second-hand. Poți citi review-uri sau să încerci să cauți pe internet orice mică informație care ți-ar putea fi de ajutor.

Apoi trebuie să verifici produsul. Este de la sine înțeles că trebuie să îl întrebi pe vânzător cât mai multe despre echipamentul profesional pe care dorești să îl cumperi. Dar încearcă să sapi mai adânc de atât. Caută pe internet care sunt cele mai comune probleme la produsul respectiv și întreabă-l direct pe vânzător despre ele.

Pornește și testează echipamentul în toate modurile posibile pentru a putea verifica starea părților componente și performanța.

Încearcă să afli dacă echipamentul a avut nevoie de reparații, ce piese au fost schimbate, la câte persoane a fost înainte, și în general ce puncte slabe are în momentul prezent.

Cercetează și cât costă piesele de schimb pentru produsul respectiv pentru că dacă nu se mai găsesc poți ajunge să plătești mai mult în cele din urmă.

În cazul în care cumperi de la un dealer, poate fi mult mai ușor să primești o verificare profesională de la un specialist. Totuși, chiar dacă vânzătorul tau este o persoană obișnuită, merită să propui această verificare inainte de a cumpăra, mai ales dacă nu ai posibilitatea sau cunoștințele necesare pentru a analiza tu echipamentul.

  1. Nu Compromite Siguranța

Deși ține tot de verificarea produsului, este foarte important să nu faci niciun compromis când vine vorba de siguranță.

Oricât de bună ar părea oferta, mai ales în industria construcției sau alte domenii în care există un risc mai ridicat de accidente, nu cumpăra un produs în care nu poți avea incredere.

Ai mare grijă la micile componente lipsă sau modificate de proprietarii de dinainte. Șuruburile lipsă de exemplu, pot indica faptul că proprietarul (sau altcineva) a demontat cândva acest produs, iar acest lucru îți poate spune că a funcționat defectuos în trecut. Ar putea fi, de asemenea, stricat pe interior dacă cineva necalificat s-a apucat să-l „repare” și dacă este vorba de siguranța ta nu îți poți asuma acest risc.

Concluzie

Alegerea dintre a cumpăra echipament profesional second-hand sau nou îți revine până la urmă doar ție. Noi doar te-am ajutat să-ți dai seama de anumiți factori și diferențe de care să ții cont când iei această decizie.

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și nu uita că te așteptăm cu mii de oferte disponibile pentru echipamente profesionale pe site-ul OLX.