28 ian. 2021, Autor:

Dacă te-ai decis să dai startul aventurii și să pleci într-o drumeție, probabil că te întrebi ce ar trebui să conțină echipamentul necesar. De aceea, noi am pregătit câteva răspunsuri. Iată, în continuare, câteva sfaturi despre cum alegi echipamentul potrivit, cu ce ar trebui să începi și care sunt piesele de îmbrăcăminte care nu trebuie să lipsească atunci când pornești într-o drumeție de o zi. 

Încălţămintea – cea mai importantă piesă din echipamentul de munte
Cum alegi hainele pentru drumețiile de iarnă
Echipamentul necesar pentru drumeția de iarnă
Echipamentul necesar pentru drumeția de vară

Încălţămintea – cea mai importantă piesă din echipamentul de munte

incaltaminte pentru drumetie

De departe cea mai importantă piesă a echipamentului de bază o reprezintă încălțămintea. Fie că vorbim despre o zi, fie de o drumeție care se întinde pe un weekend sau mai mult, trebuie să te asiguri că picioarele tale vor fi în siguranță. În drumețiile montane, de regulă, încălțămintea se alege în funcție de sezonul în care o vei utiliza. Astfel, există: bocanci de vară, de iarnă, bocanci de trei sezoane (primăvară-vară-iarnă), all season și bocanci de ture scurte. Stabilește care sunt nevoile tale, cât de lungi sunt traseele pe care le faci și, apoi, îndreaptă-te către categoria de bocanci potrivită. 

Cum alegi hainele pentru drumețiile de iarnă

cum alegi hainele pentru drumetie

Capitolul „cum să te îmbraci când mergi pe munte iarna sau în drumeții” este inepuizabil. Și nu pentru că ar fi prea multe stiluri de design vestimentar pe care să le abordăm (aspectul fashion nu mai e o prioritate pe potecile pustii de la peste 1000m altitudine), ci pentru că poate fi dificil să îmbini confortul cu celelalte aspecte. Este important să ai o ținută care permite pielii să respire, dar, în același timp, menține căldura în corp, te protejează de frig, dar fără să transpiri. Soluția? Regula celor trei straturi. Atunci când mergi pe munte în zilele de toamnă și în cele de iarnă, ai nevoie de trei sau chiar de patru straturi de haine. 

 • Stratul de bază – hainele care se află în contact direct cu pielea ta și care oferă senzația de confort. Este esențial să fie din materiale care să absoarbă umezeala și să o transfere către exterior, păstrându-ți pielea uscată. De exemplu, poți alege îmbrăcămintea din lână merino – una dintre cele mai fine fibre din lume și care are capacitatea de a controla umezeala și de a neutraliza mirosul neplăcut. Hainele merino îți țin de cald iarna și te răcoresc vara.

Descoperă AICI toate ofertele disponibile pentru ACCESORII SI IMBRACAMINTE DIN LANA MERINO

 • Stratul intermediar – poate fi un polar sau un pulover de lână, având rolul de a păstra o temperatură confortabilă pentru corpul tău;
 • Stratul exterior – are scopul de a te proteja de vânt, ploaie sau ninsoare. De aceea, acest strat trebuie să fie dintr-un material impermeabil, rezistent la vânt și, în același timp, confortabil, lejer. De regulă, cele mai folosite variante sunt jachetele softshell și cele hardshell. În general, diferența dintre ele este dată de impermeabilitate, respirabilitate și alte calități oferite. De exemplu, jachetele hardshell sunt waterproof, în timp ce softshell-urile sunt water resistant, adică rezistă doar la ploaie moderată și pe perioade scurte de timp, în timp ce jacheta softshell este mult mai potrivită la drumețiile lungi și antrenante. 

Descoperă toate ofertele disponibile pentru JACHETE SOFTSHELL PENTRU DRUMETIILE PE MUNTE 

Regula celor trei straturi nu se aplică și în cazul pantalonilor. Se pot folosi cel mult două perechi: colanți și pantaloni softshell sau doar pantaloni softshell. În continuare, iată o listă cu echipamentul necesar pentru drumeția de iarnă.

Echipamentul necesar pentru drumeția de iarnă

Pe lângă un termos cu ceai fierbinte, mâncare și accesoriile ce țin de orientare (busolă, hartă, dispozitive GPS), echipamentul tău pentru trekking sau drumețiile de iarnă poate include:

 • bocanci de iarnă sau bocanci de trei sezoane;
 • rucsac 20-25 de litri, cu husă pentru ploaie;
 • parazăpezi – previn pătrunderea zăpezii sau a apei în interiorul ghetei, se leagă peste încălţăminte până sub genunchi; 
 • bețe de trekking;
 • două perechi de mănuși: unele de polar, mai subțiri, să fie de rezervă, și unele mai groase, impermeabile;
 • haine pentru drumeția de iarnă: pantaloni de corp (opțional), pantaloni impermeabili, dar  nu foarte groși, bluza de corp, o bluză polar;
 • fes sau bandane multifuncționale;
 • piolet, coltari sau rachete pentru zapada (dacă este nevoie):
 • ochelari de soare (dacă este cazul);
 • frontală; 
 • trusă medicală mică (poate include: fașă elastică, plasturi, ac de siguranță, 2-3 pastile antiinflamatoare, un plic de magneziu, glucoză); 
 • harta traseului. 

Înainte de a te avânta să cumperi toate accesoriile echipamentului montan, este important de știut că există și posibilitatea de a-l închiria contra cost. Este bine să încerci înainte câteva elemente de echipament, pentru a afla ce ți se potrivește cu adevărat. De exemplu, în cazul pioletului, colțarilor sau al rachetelor pentru zăpadă, este esențial să înveți să le folosești, mai întâi, să te obișnuiești cu ele și abia apoi să decizi ce ți se potrivește și dacă este mai convenabil să le închiriezi sau să le cumperi. 

Dacă îți dorești să închiriezi echipamentul montan potrivit pentru traseele de iarnă, intră pe site-ul OLX și vezi care sunt cele mai profitabile oferte pentru tine. Vezi detalii AICI.

Echipamentul necesar pentru drumeția de vară

echipament pentru drumetia de vara

Cu cât echipamentul de trekking este mai ușor, cu atât va fi mai confortabil pe munte, în timpul drumețiilor. De aceea, recomandat este să îți iei strictul necesar. Iată, în continuare, o listă cu lucrurile esențiale cu care poți începe drumeția ta:  

 • bocanci de vară sau bocanci de trei sezoane;
 • rucsac 20-25 de litri, cu husă pentru ploaie;
 • bețe de trekking;
 • haine pentru drumeția de vară: pantaloni lungi, subțiri, sau pantaloni scurți, tricou tehnic sau tricou din lână merino, un polar, o geacă subțire tip windstopper, un tricou de schimb, șosete de schimb; 
 • pelerină de ploaie; 
 • bandane multifuncționale;
 • ochelari de soare;
 • frontală; 
 • trusă medicală mică (poate include: fașă elastică, plasturi, ac de siguranță, 2-3 pastile antiinflamatoare, un plic de magneziu, glucoză); 
 • harta traseului. 

Nu uita că echipamentul de trekking, de munte sau de drumeții, trebuie să îndeplinească trei caracteristici: să fie confortabil, ușor și să te protejeze. Alege accesoriile având aceste aspecte în minte și cu siguranță vei face alegerea potrivită.

Sursa foto: Shutterstock