18 Jun 2021, Autor:

Chiar dacă sunt mai rar întâlnite pe șoselele din România, rulotele și autorulotele reprezintă o soluție genială pentru petrecerea timpului liber. Ideale mai ales în contextul pe care îl traversăm, în care distanțarea fizică rămâne recomandarea principală, aceste vehicule ne conferă libertate deplină de mișcare și ne scapă de vechile convenții, valabile în cazul hotelurilor. Dacă britanicii, francezii, germanii sau americanii își pot permite luxul de a pleca în concediu fără să-și facă probleme cu privire la cazare, de ce nu ai descoperi și tu acest stil de viață? În rândurile de mai jos, clarificăm diferențele dintre cele două mijloace de transport și recapitulăm criteriile după care trebuie să le judeci, în momentul achiziției.

Pe OLX găsești rulote și autorulote potrivite cu mașina ta, disponibile la prețuri care satisfac orice buget. Alege modelul care răspunde cel mai bine exigențelor tale și bucură-te de vacanțe altfel.

Care sunt diferențele dintre rulote și autorulote
Care sunt dotările oferite, în funcție de producător
Ce detalii contează în momentul achiziției

Care sunt diferențele dintre rulote și autorulote

Diferența evidentă dintre cele două vehicule este legată de modul prin care acestea se deplasează. Rulota este atașată unui automobil, prin intermediul cârligului de remorcare, în timp ce autorulota este un ansamblu autopropulsat, compus dintr-o autoutilitară și un modul ce oferă dotări similare cu cele ale unei locuințe. Autorulota permite rularea cu viteze superioare și, datorită arhitecturii ei unitare, are o mai bună manevrabilitate. O rulotă va tinde să accentueze tangajul mașinii care o tractează, atât în curbele largi, cât și în succesiunile de viraje, de pe parcursul serpentinelor.

Mai mult, parcurgerea zonelor urbane, în timp ce tractezi o rulotă, va fi mult mai dificilă, din cauza diferenței de gabarit dintre aceasta și mașină. Cu toate acestea, impozitul anual, taxele de drum și taxa de camping vor fi considerabil mai mari în cazul unei autorulote. Chestiunea alegerii uneia sau a alteia ține atât de stilul de viață, cât și de bugetul pe care îl poți sacrifica pentru acest capriciu.

Pentru a-ți oferi confort deplin, rulota sau autorulota ta are nevoie de electrocasnice pe măsura dimensiunilor ei. Alege echipamentele potrivite și îți vei putea prelungi deplasările, pentru că nu vei depinde de o unitate de cazare.

cum alegi o rulota sau o autorulota

Care sunt dotările oferite, în funcție de producător

Fie că vorbim despre o rulotă, fie despre o autorulotă, dotările depind de valoarea vehiculului, precum și de cât s-a intervenit asupra lui din partea fostului proprietar. Echipamentele disponibile îți vor fi utile atât în cazul unei experiențe montane, cât și pentru sejururile petrecute la mare. În ambele cazuri este vorba despre confort, dar o autorulotă trebuie să puncteze decisiv și la capitolul siguranței pasive.

Dotările uzuale în cazul unei rulote sunt:

 • cablu de alimentare;
 • baie cu duș și wc cu golire exterioară;
 • canapele extensibile;
 • aragaz cu cuptor și grill;
 • frigider;
 • chiuvetă;
 • cort;
 • marchiză.

Dotările suplimentare disponibile în cazul unei autorulote sunt:

 • instalație de aer condiționat, dimensionată corespunzător cu dimensiunile vehiculului;
 • suport pentru biciclete;
 • masă de camping;
 • lumini ambientale;
 • sistem de încălzire adaptat pentru temperaturi exterioare de până la -35 de grade Celsius;
 • cameră video pentru rularea în marșarier;
 • asistență la pornirea în rampă;
 • pilot automat.

Pe OLX găsești echipamente pentru turism pe alese, pentru ca fiecare aventură cu rulota sau cu autorulota să fie una memorabilă. Alege geamantane, drone, telescoape sau chiar spray-uri de autoapărare.

Ce detalii conteaza in momentul achizitiei

Ce detalii contează în momentul achiziției

Odată ce ai determinat cu exactitate bugetul de care dispui pentru această achiziție, vei avea nevoie să pui în ordine criteriile după care vei alege un anumit vehicul. Spațiul util disponibil este primul dintre acestea, iar cea mai bună formulă este cea a unei rulote sau autorulote cu două zone și cu un volum suficient pentru cinci pasageri.

Vei avea nevoie de spațiu pentru un frigider de minimum 70 de litri, în cazul unei rulote, iar pentru o autorulotă, acest tip de echipament electrocasnic poate pune la dispoziție chiar și o valoare dublă. Buteliile necesare funcționării aragazului reprezintă un element indispensabil, ce trebuie să își găsească loc la interior, la fel și posibilitatea de a te racorda la utilități, odată ce vei campa în parcul de rulote.

Informațiile de mai sus te vor ajuta să te apropii de rulota sau de autorulota care ți se potrivește cu adevărat și să îți administrezi cât mai bine bugetul stabilit. Cu atenție la caracteristicile tehnice și cu o bună cunoaștere a destinațiilor din România, vei reuși să faci o achiziție inspirată.

Credit foto: Shutterstock