15 Feb 2021, Autor:

Te gândești să înlocuiești vechea ta mașina de spălat rufe cu un model mai nou? Atunci, probabil că deja ai observat că pe piață există numeroase oferte și pare dificil să te oprești la una singură. În acest ghid, îți oferim detaliile de care ai nevoie pentru a decide rapid ce mașină ți se potrivește. Astfel, pe lângă preț și marcă, este bine să urmărești și câteva specificații: 

Capacitatea mașinii de spălat: cum o alegi în funcție de nevoile tale
Tipul mașinii de spălat: află ce ți se potrivește
Programele de spălare indispensabile
Dimensiunile mașinii de spălat
Consum – cât consumă o mașină de spălat rufe

Este suficient să treci prin toate aceste cinci filtre, pentru a face alegerea potrivită nevoilor tale. 

Înainte, însă, de a alege un model nou de mașină de spălat rufe, asigură-te că rezolvi grija celei vechi. O poți dona ori recicla la centrele speciale sau o poți vinde pe platforma OLX, locul potrivit în care poți urca oferta ta. Adăugarea unui anunț gratuit pe OLX durează 1 minut și este gratuită. Ai acces la peste 10 milioane de posibili cumpărători. De aceea, o astfel de ocazie nu trebuie ratată.

Capacitatea mașinii de spălat: cum o alegi în funcție de nevoile tale

cum alegi capacitatea masinii de spalat rufe

Unul dintre primele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare este volum ideal al cuvei. Acesta trebuie să fie adaptat nevoilor tare și ritmului tău de spălare. Astfel, există:

 • Modelele de mașini cu o capacitate de 5-6 kg sunt potrivite familiilor de 1-2 persoane. De regulă, greutatea minimă de spălare este de 1-1,5 kg, adică echivalentul a 5-10 tricouri, ceea ce înseamnă că în mașina de spălat vor încăpea cel mult 28-30 de tricouri;
 • Modelele de mașini cu capacitate de 7-8 kg sunt ideale familiilor de 3-4 persoane, fiind unele dintre cele mai populare alegeri;
 • Modelele de mașini cu capacitate de 8-10 kg sunt recomandate famililor de 5-7 persoane și care au spațiu de depozitare în casă. Aceste mașini pot fi dotate cu programe speciale pentru igienizarea articolelor mari, cum ar fi perdele, pilote, pături. 

Profită de ofertele OLX și alege ce ți se potrivește din gama Masini de spalat rufe

Tipul mașinii de spălat: află ce ți se potrivește

 • Mașinile de spălat rufe cu încărcare verticală („pe sus”). De regulă, au o dimensiune de 90 x 60 x 40 cm, avantajul fiind că se curăță și se aerisesc mult mai bine; capacitatea de încărcare poate fi mai mare față de o mașină cu încărcare frontală de aceleași dimensiuni, iar la unele modele, capacul se poate deschide chiar după ce ai pornit un ciclul de spălare;
 • Mașinile de spălat rufe cu încărcare frontală – sunt cele mai răspândite modele, de regulă, acestea au o capacitate de încărcare la dimensiunile standard de 85 cm înălțime, 60 cm lățime și aproximativ 65 cm lungime; 
 • Mașinile de spălat cu uscător sunt dotate cu programe de uscare rapidă și completă a rufelor. Astfel, economisești timp și spațiu, pentru că nu mai este nevoie să întinzi hainele pe uscător. 

Programele de spălare indispensabile

Rolul mașinilor de spălat este să-ți facă viața mai ușoară. De aceea, noile modele vin cu numeroase programe menite să optimizeze timpul investit, consumul energetic și calitatea spălării. Pe lângă numărul programelor, este bine să urmărești utilitatea și durata lor, plus ușurința de utilizare. Optează pentru un model cu panou de control intuitiv și programe care se potrivesc stilului tău de viață. De exemplu, dacă ești părinte, programul baby care va fi mai mult decât necesar. Iată alte câteva tipuri de programe de spălare indispensabile: 

 • Program pentru rufele delicate;
 • Program pentru articolele sportive;
 • Program pentru articolele sintetice; 
 • Program rapid pentru hainele puțin murdare;
 • Program Eco pentru economie de energie și apă; 
 • Program clătire intensivă.

Dimensiunile mașinii de spălat

dimensiunile masinii de spalat

Înainte de a alege mașina de spălat, stabilește locul din casă potrivit să o montezi. Verifică spațiul și măsoară înălțimea, lățimea și adâncimea disponibile. La dimensiunile obținute, adaugă minimum 5 cm pentru elementele de conectare și alte componente. În funcție de spațiul de care dispui, ai la îndemână mai multe alegeri.

Dacă nu există spațiu suficient, modelele de mașini de spălat rufe cu încărcare verticală sau cele slim pot fi integrate ușor acolo unde îți dorești, datorită adâncimii de cel mult 40-50 cm.

Bucură-te de ofertele OLX și alege produsul potrivit din gama Masini de spalat rufe, model Slim.

În schimb, dacă spațiul este destul de generos, poți alege orice model standard cu încărcare frontală. 

Consum – cât consumă o mașină de spălat rufe

Pentru a afla cât de eficientă este mașina din punct de vedere energetic, trebuie să urmărești clasa din care face parte. În prezent, nu se mai fabrică mașini de spălat sub clasa energetică A. Pe cele mai multe modele de pe piață le vei întâlni în categoria A, A+, A++ și A+++, ultima fiind considerată mașina cu cel mai scăzut consum energetic. Producătorii spun că modelele A+ reduc costurile de energie cu 10%, cele din categoria A ++, cu 30, iar cele A+++, cu 50%. 

Indiferent ce alegere faci, nu uita să compari mai multe oferte, mai multe modele și să urmărești toate aceste cinci specificații. 

Pe OLX găsești numeroase oferte. Intră în categoria Electrocasnice și studiază prețurile. Ai opțiunea de a alege atât produse noi, cât și utilizate. Vezi mai multe detalii pe OLX. 

Sursa foto: Shutterstock