22 Jan 2021, Autor:

Cu toții știm că plantele decorative pot înfrumuseța orice loc, indiferent că e vorba de terasă, balcon, un colț din living sau o zonă a biroului tău. Florile colorează orice perspectivă, însă, ca tabloul să fie complet, ele merită ghivece pe măsură. Cu siguranță, mulți dintre noi avem acasă acele clasice ghivece din ceramică sau din plastic maro. Chiar dacă sunt banale, ele pot fi  transformate în obiecte spectaculoase, fără să cheltui foarte mulți bani și fără să investești multe ore de creație. Pune în practică ideile următoare și cu siguranță vei aduce o atmosferă nouă casei tale.

Decorează ghivecele cu dantelă sau alte materiale textile

Dacă te-ai plictisit de banalele ghivece și vrei să înveselești puțin atmosfera în colțul tău verde, poți aduce suporturile tale pentru flori la nivelul de artă. Cum? Folosind câteva bucăți de dantelă, un ghem de sfoară de iută, o foarfecă și adeziv. Concret: alege un ghiveci din plastic sau ceramică maro, alb sau orice culoare dorești, spală-l și curăță-l cu o cârpă uscată. Cu ajutorul unei pensule, începe să pui adezivul pe suprafața exterioară a ghiveciului. Peste adeziv vei înfășura sfoară de iută, astfel încât să acoperi toată suprafața ghiveciului. Peste stratul de sfoară astfel creat, fixează în mijloc, cu ajutorul lipiciului, o bandă de dantelă care să înconjoare întreg ghiveciul.

Vezi aici mai multe modele de ghivece potrivite pentru proiectul tau 

De asemenea, dacă dorești să obții un aranjament mai simplu, poți opta pentru panglici colorate din satin, pe care le poți prinde în jurul ghiveciului. Peste ele poți lipi chiar câțiva nasturi colorați de diferite mărimi, forme sau culori.

Dă o notă „tricotată” ghivecelor cu flori 

Te pricepi să croșetezi sau să tricotezi? Atunci, poți folosi acest talent pentru a da culoare suporturilor tale de flori. Chiar dacă poate părea amuzant să faci „hăinuțe” ghivecelor, rezultatul obținut poate fi unul unic, creativ și ieșit din comun. 

ghivechi de flori tricotate

Construiește grădini verticale

Dacă nu dispui de curte și, totuși, îți dorești să ai un spațiu verde în locuința ta, o idee ingenioasă este să montezi ghivecele de flori pe suporturi verticale. Grădinile verticale pot fi artificiale sau naturale, în funcție de preferințele tale. Un astfel de concept presupune să  amenajezi, pe un perete interior al balconului, al biroului sau al livingului tău, un spațiu verde. Există mai multe posibilități de a-ți construi o grădină verticală. În funcție de modelul ales, caută pe OLX materiale necesare: 

  • paleti;
  • cutii din lemn;
  • lădițe din lemn; 
  • rafturi suspendate;
  • vase pentru plante curgătoare. 

Toate aceste materiale pot fi găsite rapid și ușor, la prețuri convenabile, pe site-ul OLX. Studiază ofertele disponibile în categoria Casa si gradina și dă viață proiectelor tale. 

Ce ghivece și plante sunt potrivite pentru grădinile verticale 

Alege ghivecele mici, cât mai discrete, transparente, astfel încât plantele să iasă în evidență. De asemenea, poți opta pentru suporturile din sticlă, speciale pentru plantele aeriene sau de aer (în special Tillandsias și Aechmea). Pe lângă aceste ghivece, poți alege cutiile din lemn, în care să așezi specii de licheni tratați special pentru o astfel de grădină. Iată, în continuare, câteva imagini care te-ar putea inspira. 

gradina verticala

ghiveci flori pentru gradina verticala

idei gradina verticala

cum amenajezi o gradina verticala

Îmbină mai multe tehnici DIY, pentru a crea spațiul verde perfect

Niciun iubitor de flori sau plante decorative nu se va rezuma la două-trei ghivece cu flori. Balconul apartamentului sau terasa casei sunt incomplete, fără un colț verde, plin cu plante decorative care mai de care mai interesante. Dacă îți dorești să aduci acest spațiu la nivel de „artă”, secretul este să îmbini mai multe tehnici DIY. De exemplu, ghivecele decorate cu dantelă sau pânză de sac pot fi puse pe câteva rafturi create din lădițe din  lemn. Cu ajutorul lăzilor din lemn și cu puțină imaginație, poți construi un suport pe care să așezi ghivece mici cu flori. 

De asemenea, în locul clasicului suport metalic pentru ghivecele cu flori, poți transforma scara veche într-un spațiu verde. Dacă ai o scară dublă, pe care nu crezi că o mai folosești în scopul pentru care a fost creată, îi poți găsi un alt rol în casa ta. Deschide scara dublă, măsoară distanța dintre trepte, apoi montează câteva șipci din lemn, astfel încât să obții un suport drept, pe care poți așeza ghivecele, decorate și pictate în stilul propriu. 

ghivece decorative din obiecte reciclate

Construiește ghivece decorative din obiecte reciclate 

Borcanele pe care te pregăteai să le arunci sau sticlele de apă ori suc pot fi cu ușurință transformate în obiecte noi, dacă le speli și lucrezi puțin la aspectul lor. Poți forma din ele ghivece decorative, ideale pentru florile tale. Iată trei modele care te pot inspira: 

ghivece flori din pahare vechi

inspiratie ghivechi flori

ghivece flori dintr-un borcan

Îmbină aceste idei cu talentul, creativitatea și imaginația ta și vei vedea că, în materie de proiecte decorative, nu vor exista limite. Indiferent ce idei ai avea, îți poți găsi inspirația în ghidurile noastre. Pe site-ul howto.olx găsești numeroase sfaturi utile, iar platforma OLX vine cu instrumentele și materialele de care ai nevoie, pentru ca proiectele tale să aibă un real succes.  

Sursa foto: Shutterstock