17 iun. 2021, Autor:

Golful este un joc sportiv care presupune lovirea unei mingi cu o crosă, în scopul de a introduce mingea în una dintre găurile amplasate pe suprafața terenului de golf. Acesta este un sport des practicat, în țări precum cele din Regatul Unit și Statele Unite, cu o reputație mai puțin cunoscută în țara noastră. Golful a devenit, însă, un sport elegant, ales, de regulă, de persoane cu statut social mai ridicat, întrucât acesta se joacă, cel mai des, în cadrul unor cluburi selecte, costurile echipamentului fiind destul de ridicate. Golful este un sport care implică perseverență, tactică, atenție și un spirit analitic foarte bine dezvoltat. Află totul despre golf și despre ce ai nevoie, pentru a-l practica:

Istoria jocului de golf
Regulamentul jocului de golf
Punctajul în cadrul jocului de golf
Echipamentul pentru golf

Istoria jocului de golf

La fel ca în cazul altor sporturi și jocuri, este greu să se identifice momentul sau locul exact în care acesta a luat naștere. Se consideră că golful a fost inventat de bărbații scoțieni, în Evul Mediu, pentru a găsi o modalitate de a petrece mai mult timp departe de soții. Aceștia ar fi avut chiar un motto pentru aceste întâlniri în cadrul meciurilor, care a dat și denumirea de GOLF: „Gentlemen Only…Ladies Forbidden” – în traducere liberă: „doar bărbații, interzis femeilor”. Abia în secolul 19, golful a câștigat în popularitate și a fost răspândit în restul Regatului Unit și în Statele Unite ale Americii.

Există jocuri similare, care au fost descoperite ca făcând parte din viața chinezilor din timpul dinastiei Song, cu 500 de ani înainte ca golful să fie practicat în Scoția. Dezbaterile au fost puse pe pauză, de către purtătorul de cuvânt al Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, când acesta a declarat că au existat astfel de jocuri cu bățul și mingea de mai multe secole, în părți diferite ale lumii, dar golful, în forma care este cunoscută astăzi, își are originea în Scoția.

Regulamentul jocului de golf

Cu siguranță te-ai întrebat câte găuri are un teren de golf standard. Ei bine, răspunsul este 18, iar acest număr este chiar emblematic, în ceea ce privește definirea golfului în forma lui din prezent. Ce este important de notat despre regulile din golf: jucătorii nu concurează unul împotriva celuilalt și niciunul dintre aceștia nu se poate influența reciproc atunci când se află pe teren. Există două organizații care colaborează, pentru a pune mereu la punct regulamentul jocului de golf, încă din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt The Royal and Ancient (The R&A) și U.S Gold Association (USGA).

Regulamentul oficial spune: „Joacă mingea așa cum o găsești, joacă traseul așa cum este și, dacă nu se poate niciuna din ele, să faci ceea ce este corect.”

Regulament golf

Traseul dintre locul în care jucătorii încep (tee) și gaură se numește șenal navigabil, iar acesta include toate obstacolele care se pot întâlni de-a lungul lui, de la lacuri și copaci la pante și alte elemente. Terenul de golf nu este folosit niciodată pentru antrenamente, ci exclusiv cu scopul de a juca. Pentru antrenamente, există facilități amenajate special, care se numesc „driving range”. Ele sunt formate din standuri și teren pentru aterizarea mingilor. Practic, zonele de antrenament sunt strict destinate învățării loviturilor perfecte pentru joc. Aici se pot organiza și jocuri scurte, pentru care există „chipping area”, o zonă verde, „green”, zona de „fairway” și mai multe „bunkers”, umplute cu nisip.

Punctajul în cadrul jocului de golf

Există diferite formate de scor, în cadrul jocului de golf. Acestea sunt trei la număr și se clasifică în:

Sistemul Stableford

„Par” este numărul de lovituri de care un jucător ar trebui să aibă nevoie să joace o gaură sau întregul teren de golf. Fiecare dintre cele 18 găuri de pe curs are un rating par. Obiectivul jucătorilor este de a avea un scor cât mai mare. Scorul fiecărui jucător în raport cu parul fiecărei găuri este convertit în puncte, iar numărul punctelor totale determină câștigătorul.

Jocul meciului

Se numără loviturile pentru fiecare cupă, dar rezultatul se compară cu cele ale adversarilor. Dacă numărul unuia dintre aceștia este mai mic, acesta câștigă gaura respectivă. Câștigătorul final este cel care se declară câștigător pe cele mai multe cupe.

Jocul cu stroke

Fiecare lovitură a mingii reprezintă un „stroke”. La fiecare stroke efectuat, acesta se numără, iar odată ce mingea ajunge în cupă, se adună numărul de strokes care au fost necesare. Acesta reprezintă scorul pentru cupa respectivă. Odată ce jucătorul termină terenul de golf și parcurge toate cupele acestuia, se adună toate scorurile individuale ale găurilor, iar rezultatul reprezintă scorul rundei. Jucătorul cu cele mai puține strokes este câștigător.

Echipament golf

Echipamentul pentru golf

Echipamentul pentru golf este, în general, mai costisitor decât în cazul altor sporturi. De aceea, poți opta pentru achiziționarea pieselor second-hand, în special la început de drum, în procesul de învățare. Iată care sunt elementele principale și ce tipuri de crose golf există:

Crosele Wood

Acestea propulsează mingea la distanțe foarte mari și sunt confecționate dintr-un lemn tare, dar, în prezent, majoritatea croselor Wood sunt produse tot din metale precum titaniul. Crosa are un mâner lung și cap mare, cu cel mai mic unghi de atac.

Crosele Iron

Aceste crose sunt mai scurte, au un cap de metal și un unghi mai mare, fiind folosite pentru lovituri mai scurte sau din poziții dificile.

Putter

Putterul este crosa cu care mingea este rostogolită în cupă, de la o distanță foarte mică.

Jucătorii au voie să dețină un maxim de 14 crose în sac.

Mingea de golf este mică, de culoare albă, cu o suprafață cu denivelări. Tipurile de mingi se împart în două categorii: pentru amatori și pentru profesioniști. Jucătorii au nevoie și de manusi speciale, care oferă o priză bună pe crosă. Pantofii de golf sunt, de asemenea, special creați pentru o stabilitate bună pe teren, cu ajutorul crampoanelor de pe talpă sau al punctelor.

Golful este un sport elegant și relaxant, dar, în același timp, implică o doză mare de pasiune. Dacă ai resursele necesare și ești curios, începe cât mai devreme să înveți mai multe.

Sursa foto: shutterstock.com