30 Jun 2020, Autor:

Fie că este o moștenire de familie, care îți aduce aminte de copilărie și la care nu vrei să renunți și dorești să-i dai o altă utilitate decât cea inițială, fie că o procuri din alte surse, o ramă veche de tablou poate fi transformată, creativ, în o mulțime de alte obiecte. Nu trebuie decât să-ți lași imaginația liberă, să te înarmezi cu un pic de răbdare și cu instrumente simple, cum sunt o foarfecă, niște cuie, un ciocan, o sfoară și adeziv special pentru lemn sau metal. 

Cum orice hobby este un mod relaxant de a-ți petrece timpul liber și de a-ți recăpăta energia pozitivă, dar poate deveni, la un moment dat, și o mică afacere de familie, ți-am pregătit, în cele ce urmează, câteva idei despre cum poți da o nouă viață unei rame vechi de tablou și, de ce nu, să începi, poate, un nou drum în industria  DIY (Do It Yourself)

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la potențialii tăi clienți.

Spune o poveste de suflet, cu o ramă veche de tablou

rama veche de tablou

O ramă veche de tablou are propria poveste, pe care, însă, o poți rescrie după cum dorești. Dacă vrei să păstrezi fotografiile de familie sau pe cele care au surprins momente memorabile din vacanțe, poți crea chiar tu un suport original în acest sens. Începe prin a desena pe o foaie de hârtie modelul pe care vrei să-l realizezi, ca să știi ce materiale îți trebuie mai departe. 

De pildă, dacă vrei ca rama ta fotografică să arate ca o fereastră deschisă, ai nevoie de o ramă din lemn, cât o coală A4, cu laturile mai groase, câteva cuie, aditiv special pentru lemn și câteva șipci de dimensiuni diferite. Ca să păstrezi efectul de patină a timpului, poți să nu vopsești lemnul sau să-l pictezi din loc în loc, cu puțin bronz ori argintiu. Alege două bucăți de lemn mai subțiri și mai lungi. Bate-le în cuie, deasupra și dedesubtul cadrului interior, acolo unde se va afla fotografia în viitor. Între cele două șipci, la stânga și la dreapta cadrului fotografic, fixează cu aditiv special două obloane. Ele pot fi simple, din doar patru bucăți de lemn fiecare sau le poți adăuga alte elemente de decor. 

👉 AICI gasesti toate tipurile de RAME VECHI DE TABLOU

Transformă o ramă vintage de tablou, în tăblie pentru pat

tablie pentru pat din rama veche

Dacă vrei să dai o notă originală mobilierului tău, poți transforma rama veche de la un tablou, în tablie pentru pat și alte elemente de decor pentru dormitor sau sufragerie. Ca să te asiguri că există o armonie vizuală, ține cont de stilul general în care este amenajată casa. 

Astfel, poți opta pentru un design vintage, cu felinare în loc de becuri obișnuite, iar pe pereți să construiești un model geometric din rame goale, vopsite în tonurile potrivite designului general al camerei. Pune-o pe cea mai mare dintre ele în dreptul patului, ca să construiești o tablie șic, iar de jur împrejurul ei, așază rame de dimensiuni mai mici, goale, fără alte elemente de decor. Tăblia patului poate fi tapițată sau nu, după cum dorești. 

👉 AICI gasesti toate tipurile de VOPSEA de care ai nevoie

Un calendar sau un cuier, dintr-o ramă veche de tablou

cuier din rama de tablou

Un alt mod creativ de a da o nouă viață unei rame vechi de tablou este să realizezi un calendar. Pe spatele unei rame de dimensiunile unei coli de hârtie A4, fixează o bucată de placaj sau de pânză, cu ajutorul unui adeziv special pentru lemn. 

Pe lungimea uneia dintre marginile ramei montează trei cârlige. De acestea, agață cartoane colorate care să reprezinte luna și ziua. Acest suport pentru calendar poate fi folosit mai departe, în alte moduri, dacă te plictisești să-i dai mereu aceeași întrebuințare. Îl poți utiliza, de exemplu, ca loc de păstrat cheile.   

Vezi 👉 AICI toate tipurile de ADEZIV PENTRU LEMN

Creează propria operă de artă, din flori uscate

ce poti sa faci cu o rama veche

O ramă veche din lemn de la un fost tablou poate fi transformată într-o nouă operă de artă, creată, de data aceasta, chiar de tine. O sursa de inspirație nelimitată este, desigur, natura. Prin urmare, fă un buchețel de flori, cum ar fi lavanda ori bumbacul, sau leagă cu o sfoară mai multe crenguțe de imortele. Usucă-le bine sau presează-le. Fixează pe spatele ramei o plasă fină din sârmă ori o bucată de etamina și, cu ajutorul unor sârmulițe fine, al unor fire de gută sau al unei sfori subțiri, din in, prinde plantele de ea. 

Poți vopsi ramele noilor tale tablouri sau să lași frumusețea lemnului la vedere. Astfel de lucrări de artă pot fi realizate în diferite dimensiuni, chiar în miniatură. Dacă alegi ultima variantă, atunci vei avea nevoie și de o pensetă fină sau ace de cusut.

Suporturi inedite pentru flori, din rame de tablouri

suport pentru flori din rama

Plantele decorative cățărătoare, artificiale sau naturale sunt spectaculoase prin definiție. Reciclând anumite obiecte, cum ar fi ramele vechi de tablou sau tocătoarele din lemn, le poți pune și mai bine în valoare, într-un mod creativ. Agață de pereți ramele goale, de diferite dimensiuni, și tocătoarele. Apoi, cu ajutorul sforilor din in și folosind câteva cuie discrete, fixează de ele plantele. Ca să construiești un efect cromatic deosebit, poți vopsi peretele în culori vii, cum ar fi galbenul sau rozul și să alegi rame din lemn de cireș, care sunt roșiatice și care se vor potrivi de minune cu verdele crud al plantelor. 

Transformă o ramă veche de tablou, într-o tablă pentru desenat

tabla pentru desen

Când ai copii, îți dorești ca ei să se dezvolte armonios și să fie cât mai creativi. Desenul este unul dintre modurile prin care ei își pot demonstra talentele și, în același timp, își pot consuma energia constructiv. Cu ajutorul unei rame vechi de tablou, poți crea o tablă de desen, pe care cel mic să așterne propriile povești, cu creta, markerele sau creioanele colorate. În funcție de designul camerei, poți opta pentru aspectul natural al lemnului sau să îl vopsești. 

Fie că ai un hobby deosebit, fie că vrei să începi o afacere pe cont propriu, transformarea creativă a ramelor vechi de tablou este un mod distractiv și original de a da un nou sens unor obiecte pe care mulți oameni le-ar arunca, pentru că nu mai au nevoie de ele. Poți deveni, astfel, arhitectul unor povești emoționante și care cu siguranță vor fi apreciate de cei din jur, pentru originalitate

Sursa foto: Shutterstock