13 Apr 2021, Autor:

Cârligele de rufe sunt utilizate pentru a prinde lucrurile puse la uscat, dar, pe lângă acest scop principal, pot fi folosite și pentru a crea diverse obiecte utile și frumoase. Ca de fiecare dată când este vorba de bricolaj, reutilizare sau transformare, imaginația este cel mai important aliat. Pentru a te provoca și pentru a-ți stimula imaginația, am adunat cele mai bune idei. 

decor pentru ghivece din carlige de rufe

Decor pentru ghivece 

Din lemn sau din plastic, carligele de rufe sunt foarte ieftine și le poți găsi în magazine sau în piață, la meșterii populari. Pentru a decora un ghiveci, fiecare cârlig se lipește, ordonat, cu adeziv. Dacă sunt din lemn, fiecare bucată poate fi colorată cu vopsea acrilică sau lăcuită. Merită respectate adânciturile și crestăturile care sunt deja realizate, pentru a crea un model interesant. Este o idee practică și simplă pentru vasele cu plante aromatice din bucătărie, de exemplu, dar nu doar pentru acestea. Se pot folosi și cârlige din plastic colorat, exact în același mod. 

suport pentru vase din carlige de rufe

Suport pentru vase fierbinți

Suporturile pentru vase fierbinți sunt utile și necesare în bucătărie, iar cârligele din lemn sunt materia primă perfectă pentru a le face. Este nevoie de sfoară și un număr potrivit de cârlige. Pentru început, se realizează o spirală din sfoară groasă, cu diametrul de circa 10-12 cm. Apoi, se prinde cu un adeziv puternic sau se coase cu ață rezistentă. De jur împrejurul acesteia, se prind cârlige, până ce este completată toată circumferința. Va rezulta un suport practic, cu diametrul de 15-20 de centimetri, foarte rezistent și, totodată, decorativ, pentru vase fierbinți. 

Cadru pentru bilețele 

Practic și simplu de făcut, un cadru pentru bilețele, liste de cumpărături și desenele celor mici este și util, și decorativ și își poate găsi loc oriunde, în bucătărie sau pe hol. Poate să fie modalitatea perfectă pentru a ține la vedere facturile sau notițele cu date importante. Da, avem telefoane mobile și putem folosi organizatorul și agendele, dar, chiar și așa, un astfel de proiect merită luat în calcul. 

Mai întâi, este nevoie de o ramă. Se bat câteva cuie pe laturile acesteia, iar de ele se prind fire de sfoară. Acoperă spatele ramei cu o bucată de hartie colorata. Tot ce rămâne de făcut este să agăți bilețele folosind cârlige. Pentru a personaliza, lipește mărțișoare pe cârlige, cu puțin adeziv. Alege-le pe cele mici și simpatice. 

Mărțișoarele pot decora și cârlige care să fie transformate în magneți pentru ușa frigiderului. Lipește și magnetul, și figurina pe un cârlig. 

galerie foto

Galerie foto

În locul bilețelelor, se pot pune fotografii pe hârtie, din ultima vacanță, de la serbarea copilului sau de la o petrecere. Faptul că pot fi schimbate des, în funcție de eveniment, face ca un astfel de cadru să țină pasul cu toate momentele importante din viața familiei. 

Folosind cârlige și o sfoară, se poate organiza o galerie cu desenele copiilor, fie în camera lor, fie în locul de joacă. Ar putea fi soluția salvatoare pentru protejarea pereților, copilul fiind încântat de ideea unei „expoziții personale”. 

decor pentru craciun din carlige de rufe

Decorațiuni pentru pomul și masa de Crăciun 

Forma pieselor din lemn din care sunt confecționate cârligele este perfectă pentru a face steluțe pentru bradul de Crăciun. Singura operație care mai trebuie realizată este lipirea acestora, în unghiuri, cap la cap. Se pot face mai mari sau mai mici, iar după ce adezivul se usucă, pot fi vopsite și pudrate cu sclipici (pentru această operațiune, folosește cioburile bine pisate ale globurilor de sticlă sparte). 

Cârligele ar putea fi folosite și pentru a da un aer special decorului pentru masa de Crăciun.

Suport pentru lumânări

Pe cât de simplu se fac, pe atât sunt de decorative și potrivite pentru a transforma serile de vară, petrecute în grădină sau în balcon, în momente magice. Pentru acest proiect, ai nevoie de cutii de tablă, mici (cum sunt cele de conserve de pește). Capacul trebuie detașat complet. Se prind cârlige de jur împrejur, iar în mijloc se așază o lumanare pastilă. „Gardul” format de cârlige va proteja flacăra de vânt. 

jucarii din carlige de rufe

Avioane de jucărie

Este probat și dovedit de psihologi că jucăriile simple, la realizarea cărora au participat direct, sunt cele mai apreciate de copii. Se poate verifica prin acest avion realizat din bețe de la înghețată și un cârlig de rufe. Tot ceea ce trebuie făcut este să le lipești. O mini colecție de avioane, pictate în diferite culori, va deveni, garantat, una dintre cele mai iubite jucarii

jucarii pentru dezvoltare din carlige de rufe

Aliați în educația Montessori

O altă variantă o reprezintă jucăriile mobile, care folosesc clești de rufe. Dinozauri, rechini, lei sau pui de găină care apar „miraculos” din ouă. Orice poate intra în colecția de piese handmade. Cu puțină imaginație, copilul va avea o întreagă grădină zoologică. Specialiștii în educația de tip Montessori spun că mişcarea necesară pentru a închide şi deschide corect cârligele de rufe este esențială pentru întărirea muşchilor mâinii copiilor de 2-4 ani. Punerea cârligului pe sfoară presupune o bună coordonare mână-ochi, iar dezvoltarea prinderii de tip pensetă este utilă pentru scris. 

suport [entru ata din carlige de rufe

Alte idei

Cu scopul de a-ți stimula imaginația, iată și alte câteva idei, unde banalul cârlig de rufe joacă rolul principal: 

  1. Suport pentru periuța de dinți. Folosește cârlige de plastic cu arc mai moale. Periuța se prinde în „gura” cârligului. Coada periuței este al treilea picior și poate fi lăsată în siguranță pe blatul din baie. 
  2. Un cârlig de lemn va putea susține o lingură pe marginea unei oale pline, pentru ca aceasta să nu cadă în mâncare. Fixează un cârlig de coada lingurii de lemn (folosită pentru a amesteca în tocăniță sau în supă, de exemplu) și sprijină-l de marginea acesteia.
  3. Cârligele pot fi folosite ca suport pentru a înfășura ață, elastic și alte materiale de genul acesta, apoi vor putea fi depozitate în ordine, într-o cutie. 
  4. Un cârlig este de ajutor când bați un cui, fără să existe riscul de a-ți lovi degetele. 
  5. Același banal cârlig de rufe este aliatul perfect pentru a ajuta o plantă să se ridice pe un spalier sau o sfoară. De data aceasta, sunt utile mai ales cârligele mici, cu arc moale, din plastic. 
  6. Paginile unei cărți pot fi fixate tot cu niște cârlige. 
  7. Cu ajutorul unor cârlige, de data aceasta, cu un arc tare, se pot fixa fețele de masă, astfel încât să nu fie ridicate de vânt, atunci când ești în aer liber, pe terasă ori în grădină. De capătul liber al cârligului, agață o minge veche de tenis, tăiată atât cât să o poți umple cu nisip sau monede. 
  8. Modelele de cârlige mici, din plastic, diferit colorate, sunt excelente pentru a organiza dosarele cu acte și documente ale familiei. Se pot prinde mai multe file, fără să mai fie nevoie să le capsezi, putând fi puse și scoase cu ușurință din plicurile protectoare de plastic. 
  9. Aceleași banale cârlige sunt de ajutor ca să păstrezi în siguranță cablurile subțiri, cum sunt cele de la castile pentru telefon. Le înfășori lejer în jurul unui cârlig, iar capetele le prinzi în gura cleștelui. În felul acesta, nu se vor mai încurca sau rupe în geantă. 

Cârligul de rufe, așa cum îl știm azi, a fost patentat în Germania, la mijlocul secolului al XIX-lea. Modele empirice de cârlige s-au găsit și în mormintele din Egiptul Antic. Banalul cârlig este simbol al muncilor domestice și al curățeniei, iar în Philadelphia, SUA, se află expusă o lucrare a lui Claes Oldenburg (sculptor american de origine suedeză), de 14 metri înălțime, reprezentând un cârlig de rufe. Oldenburg a spus că a fost inspirat de „Sărutul” lui Brâncuși, aflat la Muzeul de Artă din Philadelphia, ideea fiind aceea a două siluete îndrăgostite.

Sursa foto: Shutterstock.com și Pexels.com