06 May 2022, Autor:

Odinioară era considerată o minune să vezi o mașină cu 160,000 de km încă pe drum. În zilele noastre, nu este neobișnuit ca vehiculele să depășească 480,000 de km – și uneori chiar 800,000 de km. Nu este de la sine înțeles? Totul se rezumă la întreținere. Pentru a-ți menține mașina într-o formă optimă, vei avea nevoie de puține cunoștințe tehnice. Așadar, am realizat o listă cu câteva recomandări de întreținere care îți vor ajuta vehiculul să reziste mai mult. 

Avantajele Îngrijirii Mașinii Tale 

Mărește Durata de Viață a Mașinii 

Probabil ai văzut o mașină mai veche decât Dracula, dar nu seamănă de vârstă asta. O mașină antică bine întreținută poate supraviețui mai bine decât o mașină  mai nouă care a fost maltratată și abuzată. Lucrurile mici, cum ar fi verificarea regulată a presiunii în anvelope, a frânelor, a nivelului lichidului, a bateriilor și a luminilor, fac o diferență semnificativă pe termen lung. 

Ajută la Evitarea Accidentelor de Mașină 

Ți-ai dat seama că întreținerea inadecvată a mașinii poate provoca unele accidente de circulație? De exemplu, dacă nu reușești să-ți întreții sistemul de frânare, acesta poate funcționa defectuos atunci când trebuie să încetinești, ducând la un accident. Un alt exemplu ar fi o anvelopă uzată menită să fie înlocuită și care explodează în timp ce călătorești cu viteză mare – înțelegi ideea? 

În orice caz, întreținerea vehiculului îți poate crește siguranța și, eventual, îți poate salva viața. 

Îmbunătățește Performanța și Fiabilitatea 

Când conduci o mașină pentru o perioadă îndelungată fără a efectua întreținerea de rutină, vei observa o performanță scăzută. Este posibil să nu accelereze la fel de repede ca atunci când era nouă. Poate că eficiența consumului de combustibil s-a deteriorat sau se produc tuse când o pornești. Cu alte cuvinte, dacă componentele auto nu sunt reparate sau schimbate în mod regulat, acestea se vor uza. 

Ajută la Protejarea Mediului 

Chiar dacă nu îți pasă de un mediu mai sănătos, multe țări au luat măsuri pentru a limita emisiile de eșapament ale automobilelor. În zilele noastre, nu este doar obligația producătorilor de automobile să minimizeze emisiile auto; proprietarii de automobile au, de asemenea, responsabilitatea de a ține departe de drum mașinile care sunt nesigure din cauza emisiilor excesive de carbon. Deci, ce modalitate mai bună de a-ți menține mașina în conformitate cu reglementările de protecție a mediului decât să o menții în stare bună de funcționare? 

Acum că am vorbit despre motivul pentru care ar trebui să ai grijă de mașina ta, hai să aprofundăm despre cum poți face asta: 

Sfaturi Pentru a Avea Grijă de Mașina Ta 

Citește Manualul de Utilizare 

Manualul de utilizare este cel mai apropiat prieten al tău atunci când îți păstrezi mașina în stare bună de funcționare. Dacă nu ești sigur legat de vehiculul tău, cel mai probabil vei găsi răspunsul în paginile manualului. Deoarece ai un manual de mașină, nu ar trebui să fii jenat dacă ai nevoie vreodată să vezi un expert pentru a înțelege anumite lucruri. 

Nu Ignora Semnele de Avertizare. 

Ar fi de ajutor dacă nu ai ignora niciodată semnalele de avertizare de pe vehiculul tău, indiferent dacă conduci un Mini Cooper R56 sau un RAM 3500 . Mașina ta este echipată cu o rețea complexă de senzori care te alertează atunci când ceva necesită atenția ta. De exemplu, acești senzori ar putea să te avertizeze că ai lăsat ușa deschisă sau că motorul este supraîncălzit. Cunoașterea a ceea ce reprezintă toate luminile de avertizare înainte ca acestea să se aprindă te poate ajuta să identifici rapid problema. 

Curăță Parbrizul 

Este simplu să-ți cureți parbrizul când mergi la benzinărie. Au această configurație astfel încât să poți îndepărta murdăria și intestinele de insecte de pe geam. Cu toate acestea, dacă le ții acolo prea mult timp, devin mult mai dificil de îndepărtat și îți pot obstrucționa vederea și pot provoca un accident. 

Verifică Presiunea în Anvelope 

Menține presiunea în anvelope la nivelul specificat în orice moment. Atât supraumflarea, cât și subumflarea cauzează dificultăți cu anvelopele. Dacă presiunea în anvelope nu este la nivelul corespunzător, mașina va fi mai dificil de controlat. Este posibil să ai una dintre temutele explozii din cauza presiunii insuficiente în anvelope. Urmărește cu atenție umflarea anvelopelor pentru a-ți îmbunătăți consumul de carburant și durata de viață a anvelopelor. 

Ascultă zgomotele 

Chiar și atunci când mașina funcționează perfect, ea creează zgomote. Ceea ce ar trebui să fii conștient este când aceste zgomote se modifică. Vehiculul tău nu ar trebui să scoată zgomot de nicăieri. Dacă începi să auzi zgomote neobișnuite, este timpul să-ți duci mașina la atelier pentru un control. 

Verifică fluidele 

Dacă lichidul de răcire, uleiul de motor sau lichidul de servodirecție al vehiculului nu sunt actualizate, este ușor să provoci probleme mecanice majore. Dacă nu ești sigur cum și unde să verifici nivelul lichidului, consultă manualul de utilizare sau contactează mecanicul pentru a demonstra procedura data viitoare când te aflii în atelier. Poți preveni problemele cu transmisia și motorul dacă te uiți la lichide și te asiguri că nu scad. 

Verifică daunele

Este prea ușor să urci în mașină și să pleci fără să fii atent la vehicul, dar este o idee bună să finalizezi o examinare pe jos. Examinarea vehiculului pentru a verifica dacă există zgârieturi sau adâncituri pe care nu le-ai văzut te va ajuta să menții exteriorul automobilului în stare bună. Dacă nu îți pasă de zgârieturi imediat ce apar, acestea se pot transforma într-o mizerie ruginită. Prin urmare, pentru a-ți menține mașina în formă, repară zgârieturile, adânciturile, loviturile și decojirile de îndată ce le detectezi.

Întreține frânele 

Când folosești frânele, plăcuțele și rotoarele de frână activează punctul de contact, permițând anvelopelor să se oprească rapid. Deoarece plăcuțele și rotoarele de frână vin în contact strâns cu anvelopele la viteză maximă, este evident că se vor uza din cauza frecării puternice. Drept urmare, este normal să scoți anvelopele și să inspectezi plăcuțele de frână și rotoarele pentru semne de uzură. În plus, dacă observi că oprirea durează mai mult decât de obicei sau simți un miros de ars atunci când acționezi frânele, poate fi timpul să înlocuiești plăcuțele de frână și rotoarele. 

Concluzie 

Acum înțelegi cum să întreții un vehicul. Vei putea ține pasul cu service-ul și alte sarcini vitale, permițându-ți să-ți conduci automobilul timp de mulți ani sau să îl vinzi la un preț rezonabil.