02 Dec 2021, Autor:

Un încălzitor de terasă este cea mai bună soluție pentru persoanele care iubesc să își petreacă timpul în spațiile exterioare, dar nu suportă prea bine frigul. Indiferent dacă deții un bar sau restaurant cu terasă ori vrei să îți amenajezi propria terasă acasă, informațiile din articolul de astăzi îți vor fi de mare folos. Înainte de a vedea câte tipuri de astfel de sisteme de încălzire a terasei există, să vorbim puțin despre modul în care acestea funcționează și ce beneficii îți aduc.

Încălzitoare terasă profesionale – cum funcționează?

Încălzitoarele pentru terasă sunt dispozitive utile pentru încălzirea ocazională a unui spațiu. Modul de funcționare diferă în funcție de combustibilul folosit, cum ar fi încălzitoare terasă electrice, pe gaz, cu infraroșu sau pe lemne, însă rezultatul final este același – căldură degajată într-un anumit interval de timp, într-un perimetru stabilit.

Aceste încălzitoare terasă profesionale reprezintă o soluție temporară de încălzire. Nu este recomandat să folosești un astfel de încălzitor exterior pentru a încălzi o locuință. Poți alege, în schimb, această soluție pentru spații precum: restaurante, puburi, baruri, spații pentru fumători, verande, terase sau chiar balcoane. Încălzitoarele exterioare sunt rezistente la condițiile de mediu neprietenoase, dar și la umezeală, iar dacă investești într-unul de calitate, te vei bucura de căldură pe terasă în multe seri reci de toamnă sau de iarnă.

Tipuri de soluții de încălzire a unei terase închise

Există pe piață o gamă variată de astfel de sisteme de încălzire a unui spațiu exterior închis, iar acest lucru îți poate face decizia mai dificilă. Cel mai important criteriu, în funcție de care sunt împărțite încălzitoarele de terasă, este forma de alimentare:

Încălzitoare de terasă electrice

incalzitoare terasa electrice

incalzitoare electrice

Incalzitoarele de terasa electrice reprezintă o soluție convenabilă, pentru că nu necesită o instalare specială, ci doar conectarea la o priză. Există încălzitoare de terasă cu halogen sau cu quartz, modele de dimensiuni mai mari sau mai mici, cu diverse tipuri de montaj și cu o acoperire de până la șase metri, în funcție de puterea lor.

Dacă vrei să optezi pentru o astfel de soluție pentru terasa ta, recomandarea noastră este să verifici întâi dacă ai în apropiere o sursă de curent și să iei în considerare și achiziția unui prelungitor, în cazul în care cablul de alimentare nu ajunge la sursa de curent. Acest tip de încălzitor electric pentru terasă este singurul care poate fi utilizat în siguranță într-un spațiu închis, fiind ușor de folosit și de întreținut. Un alt avantaj este faptul că este eco-friendly, deci nu produce emisii poluante, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de încălzitoare de terasă (pe gaz sau pe lemne).

Are, însă, și câteva dezavantaje pe care ar fi bine să le ai în vedere:

  • efectul nu este unul instant – durează să se încălzească și să înceapă să genereze căldură;
  • electricitatea este o formă de alimentare scumpă, în comparație cu gazul sau lemnele – dacă plănuiești să folosești mai multe încălzitoare electrice pe terasă, pentru o perioadă mai lungă de timp, să te aștepți și la facturi mai mari.

Încălzitoare de terasă cu gaz

incalzitoare de terasa cu gaz

incalzitoare cu gaz

Incalzitoarele de terasa pe gaz pot fi, la rândul lor, de mai multe feluri, în funcție de combustibilul fosil cu care funcționează: propan, butan sau GPL. Cel mai mare avantaj al încălzitoarelor de terasă pe gaz este efectul instant, căldura fiind degajată imediat după pornire. Această opțiune nu este potrivită pentru încălzirea terasei închise, din cauza riscului de acumulare de gaze. Rămâne, însă, o variantă optimă pentru un spațiu deschis.

Încălzitorul de terasă cu butelie are avantajul suplimentar de a fi practic și mobil. Îl poți muta dintr-o parte în alta fără niciun fel de problemă, însă ține cont de faptul că un astfel de sistem necesită încărcări repetate. De cealaltă parte, un încălzitor de terasă pe gaz racordat direct la rețeaua de gaze are marele dezavantaj de a fi fix. După ce ai găsit un loc potrivit, nu îl mai poți muta de acolo. În plus, acest tip de încălzitor pe gaz presupune costuri mai mari cu realizarea instalației.

Încălzitoare de terasă cu infraroșu

incalzitoare de terasa cu infrarosu

Incalzitoarele de terasa cu infrarosu sunt eficiente și au capacitatea de a transforma 90% din energia electrică în căldură. Se recomandă folosirea acestor sisteme de încălzire pentru balcoane sau terase de dimensiuni mici. În cazul spațiilor de dimensiuni mari, cum ar fi terasele exterioare, nu sunt la fel de eficiente, pentru că au o rază de acțiune mică. Un lucru important de menționat, în acest sens, este și faptul că un încălzitor cu infraroșu pentru terasă încălzește doar obiectele din raza sa de acțiune, nu aerul din încăpere.

Dacă, totuși, vrei să optezi pentru această variantă într-un spațiu întins, ar fi bine să iei în considerare achiziția mai multor încălzitoare cu infraroșu montate pe tavan, deasupra meselor sau obiectelor de interes ce necesită căldură. Această abordare este întâlnită din ce în ce mai mult în cazul teraselor exterioare de la restaurante sau baruri.

Încălzitoare de terasă pe lemne

incalzitoare de terasa pe lemne

O soluție mai puțin populară este folosirea unui încălzitor de terasă pe lemne. Are marele avantaj de a contribui la crearea unei atmosfere intime și plăcute, însă nu oferă o temperatură constantă și necesită arderea permanentă a lemnelor, motiv pentru care unele persoane o consideră o variantă incomodă.

Ce putem remarca, însă, este designul atractiv. Dacă ai o grădină mare, îți poți chema prietenii în jurul focului, în serile reci de toamnă. Și, de ce nu, chiar și la un grătar, pentru că unele modele au și funcția de grătar. După cum putem observa, un astfel de încălzitor este mai mult o soluție pentru o gospodărie, nicidecum pentru un restaurant sau bar.

Sistemele de încălzire a terasei exterioare mai pot fi împărțite pe categorii și în funcție de aspect sau de modul lor de utilizare. Vorbim, în această situație, de încălzitoarele exterioare independente, care pot fi mutate oriunde, oricând, și de încălzitoarele de terasă suspendate.

Încălzitoare exterioare independente

incalzitoare exterioare

Aceste încălzitoare exterioare sunt, de obicei, de dimensiuni generoase și nu au nevoie de un montaj special. Se potrivesc în spațiile largi, pentru că au o rază mare de acțiune. Aceste sisteme de încălzire a spațiului sunt independente și pot fi mutate oricând. Bineînțeles, dacă vorbim de încălzitoarele electrice, există o dependență de sursa de curent, care trebuie să fie în proximitatea acestora. Încălzitoarele independente sau „de podea” sunt voluminoase și grele, dar și puternice, degajând o cantitate mare de căldură, într-un anumit spațiu.

Încălzitoare de terasă suspendate

incalzitoare suspendate

Încălzitoarele suspendate sunt cele care necesită prindere în perete sau în tavan. Un exemplu de astfel de sisteme sunt cele cu infraroșu. Acestea sunt recomandate spațiilor de dimensiuni mai mici, pentru că nu încălzesc aerul, ci obiectele din raza de acțiune. Încălzitoarele suspendate pot fi folosite în situația în care nu vrei să strici designul unui spațiu cu încălzitoarele de podea, de mari dimensiuni. În același timp, însă, aceste încălzitoare vin și cu o provocare majoră – ascunderea cablurilor de alimentare de la nivelul pereților sau al tavanului.

Cum alegi cel mai bun încălzitor de terasă?

Am văzut care sunt cele mai comune tipuri de încălzitoare de terasă profesionale. Urmează să vorbim și despre criteriile care stau la baza deciziei de a cumpăra un anumit tip de încălzitor de terasă. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • Suprafața de încălzit

cum alegi incalzitorul de terasa

Înainte să te oprești la un anumit model de încălzitor exterior, ar trebui să știi care este suprafața care trebuie încălzită. În funcție de acest aspect, poți alege un sistem de încălzire suficient de puternic, pentru a face față. Informațiile despre suprafața pe care o poate încălzi un astfel de dispozitiv sunt disponibile în specificațiile produsului.

Spațiul în care va fi folosit încălzitorul este un criteriu de luat în considerare. Vei avea nevoie de un anumit tip de sistem, pentru încălzirea unui balcon de mici dimensiuni, și de un alt sistem, pentru încălzirea terasei unui restaurant. Este important să ții cont de aceste elemente, pentru a face o investiție corectă și eficientă, care să se plieze pe nevoile tale.

Puterea sistemului de încălzit o alegi în funcție de suprafață. Spre exemplu, dacă vrei să încălzești terasa unui restaurant de dimensiuni mari, ai nevoie de un încălzitor de minim 8 kW. În schimb, dacă vrei să încălzești veranda casei tale, un încălzitor cu o putere de 2 kW este suficient.

  • Manevrabilitatea și flexibilitatea

Cât de des ai de gând să muți încălzitorul? Este o întrebare la care prea puțini oameni se gândesc înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv. Dacă vei muta des încălzitorul, atunci ar fi indicat să te orientezi către unul independent, electric. Există încălzitoare de terasă pe roți, pentru o manipulare cât mai ușoară. Dacă știi sigur că nu vei muta încălzitorul dintr-un spațiu, atunci ar fi bine să te orientezi către dispozitivul care îți aduce cele mai bune rezultate, cu cele mai mici costuri. Un exemplu bun, pentru o astfel de situație, este un încălzitor pe gaz.

  • Factorii de mediu

Factorii de mediu sunt importanți, mai ales dacă locuiești într-o zonă ploioasă ori cu vânt puternic. În zonele ploioase, se recomandă încălzitoarele rezistente la coroziune sau umiditate. Te poți orienta către încălzitoare de terasă cu acoperiș care oferă o extra protecție în sezonul ploios. Dacă, în schimb, locuiești într-o zonă cu vânt puternic, un încălzitor fragil, cu foc deschis, cum este cel pe gaz, cu siguranță nu este o idee bună, pentru că, în acest caz, riscul de accidente este mare.

Factorii de mediu nu reprezintă un factor decisiv în achiziția unui încălzitor de terasă în anumite situații, însă nici nu ar trebui tratat într-un mod superficial.

  • Sistemele de siguranță

sisteme de siguranta

Încălzitoarele electrice și cele cu infraroșu se numără printre cele mai sigure opțiuni pe care le ai atunci când vine vorba de încălzirea unui spațiu, pentru că, în cazul lor, nu există flacără deschisă. Dacă ai în vedere achiziția unui încălzitor pe gaz, ar fi bine să verifici ce sisteme de siguranță are. Spre exemplu, unele sisteme de încălzire sunt echipate cu o funcție de oprire automată. Dacă uiți să oprești încălzitorul sau se întâmplă ceva cu sursa de alimentare, acesta se oprește în mod automat. Alte încălzitoare, cum ar fi cele pe gaz, au diverse grilaje sau protecții din sticlă, pentru un plus de siguranță.

Aceste aspecte sunt importante mai ales când ești în căutarea unor încălzitoare pentru terasa unui restaurant sau bar și trebuie să le oferi clienților tăi un climat cât mai confortabil, dar și un mediu sigur.

  • Designul

Dacă estetica unui spațiu este importantă pentru tine, atunci pe lista de criterii ar trebui să adaugi și designul încălzitorului. Există atât de multe modele de sisteme de încălzit, încât este imposibil să nu găsești unul care să se integreze în stilul de amenajare al spațiului pe care vrei să-l încălzești. Este adevărat faptul că majoritatea încălzitoarelor profesionale de terasă au un aspect industrial, însă există și modele care surprind printr-un aspect plăcut, elegant. Mai rămâne să stabilești dacă aceste modele se potrivesc și nevoilor tale.

  • Accesoriile și funcțiile suplimentare

Accesoriile și funcțiile suplimentare aduc un plus de manevrabilitate încălzitoarelor de terasă. Spre exemplu, unele modele au o funcție de ajustare a înălțimii sau a unghiului în care vrei să fie degajată căldura. Acest lucru aduce un plus de confort, dar și o eficiență mai mare. Un alt aspect pe care ar fi bine să îl bifezi, mai ales dacă plănuiești să folosești încălzitoarele pe terasa unui restaurant sau a unui bar, este existența unei telecomenzi, care să îți permită controlul de la distanță. În acest fel, nu va mai trebui să te plimbi printre mese pentru a aprinde sau stinge încălzitoarele, ci doar să apeși pe un buton. Astfel de funcții suplimentare implică și un preț mai mare, însă merită să îl plătești, pentru beneficiile pe care ți le aduc.

  • Prețul

Prețul este un criteriu important în alegerea celui mai bun încălzitor de terasă, însă ar trebui să fie decisiv doar în momentul în care ai parcurs restul criteriilor și ai de ales între două produse potrivite. De ce nu este recomandat să alegi încălzitoarele de terasă doar în funcție de preț? Pentru că riști să dai banii pe un produs care nu îți satisface nevoile și nu este nici fiabil. Dacă alegi un produs cu un preț prea mic, există șansa să se defecteze rapid sau să nu se ridice la nivelul așteptărilor tale. În același timp, însă, nimic nu îți garantează faptul că, dacă vei investi o sumă mare de bani într-un încălzitor profesional de terasă, acesta își va merita banii. Îți recomandăm să urmărești întotdeauna raportul calitate-preț și să cauți surse alternative de shopping, cum este și OLX.

  • Locul achiziției

Dacă tot am adus în discuție sursele alternative de shopping, poate ar fi bine să adaugi pe lista cu criterii și locul achiziției. Ai de ales între achiziția produsului dintr-un magazin specializat sau de pe o platformă de resale, precum OLX.

Pe o astfel de platformă, vei găsi întotdeauna produse noi sau în stare foarte bună, la prețuri mai mici decât în magazinele de specialitate. Cumperi inteligent și te bucuri nu doar de o economie de preț, ci și de un sistem de încălzire ce îți depășește așteptările. OLX este mai mult decât o platformă de e-commerce și aici vei găsi mai mult decât simple produse. Vorbim de încălzitoare de terasă vândute de oameni care au folosit astfel de produse și care își pot împărtăși părerea cu tine. Poți lua legătura cu vânzătorul, îi poți cere o opinie sau chiar o recomandare legată de un anumit model de încălzitor și vei primi o părere sinceră, uneori chiar decisivă în achiziție.

După o anumită perioadă, poți deveni chiar tu vânzător și poți pune la dispoziția oamenilor interesați încălzitoare de terase în stare bună de funcționare și la un preț mult mai accesibil. În acest fel, îți poți recupera investiția inițială și poți reinvesti banii în produse care se ridică la nivelul noilor tale nevoi.

Am ajuns și la finalul acestui ghid de achiziție a unui încălzitor de terasă potrivit. Ne-am bucura dacă aceste informații prezentate vor fi asimilate și folosite în următorul tău proces de achiziție. Este important să alegi un încălzitor de terasă care să răspundă nevoilor spațiului tău, să se integreze în design, să fie eficient și să nu presupună costuri mari. Pare o misiune imposibilă, însă te asigurăm că nu este. Vei vedea că, pe măsură ce bifezi criteriile de mai sus și elimini din opțiunile pe care le ai, îți vei da seama că ești cu un pas mai aproape de cea mai bună variantă. Iar la final, vei fi mulțumit de alegerea făcută.

Sursă foto: Shutterstock