14 Dec 2021, Autor:

Supapa cu trei ieşiri, denumită și supapă T, este un element folosit în instalațiile de încălzire centrală. În funcție de tip și scop, aceasta îndeplinește diverse funcții: de la protejarea dispozitivului de încălzire împotriva coroziunii, până la permiterea utilizării mai multor surse de căldură în clădiri rezidențiale sau industriale. Află prin ce se caracterizează, de ce se folosește și cum să asamblezi supapa cu trei ieșiri.

Construcția supapei cu trei ieșiri

Supapa cu trei ieșiri arată ca un T, deoarece forma în care este realizat este un T. Are 3 ieșiri/căi, care se numesc porturi în nomenclatura tehnică. Designul de bază al unei supape cu trei ieșiri constă dintr-un corp, disc și tijă. În funcție de tip și parametrii, corpul poate fi realizat din oțel inoxidabil, alamă sau alte materiale rezistente.

De exemplu, o supapă cu trei ieșiri cu un actuator se distinge prin designul său compact și prin fabricarea solidă. Actuatorul poate fi supravegheat de controler, ținând cont de temperatura internă sau externă sau de condițiile meteorologice. La rândul său, supapa termostatică cu trei ieșiri funcționează automat, indiferent de parametrii apei calde și reci.

Construcția supapei cu trei ieșiri

Supapele cu trei ieșiri – tipuri

Principiul de funcționare al unei supape cu trei ieșiri diferă în funcție de tipul acestui element. Datorită funcției lor, acestea pot fi împărțite în:

Supape de deviere cu trei ieșiri – îți permite să schimbi direcția de curgere a mediului în sistemul de încălzire centrală. Datorită acestora, este posibilă alimentarea a doi consumatori diferiți de căldură, de exemplu apă caldă menajeră (ACM) și un circuit de încălzire pentru calorifere.

Supape de amestec cu trei ieșiri – ajută la protejarea cazanelor împotriva temperaturii scăzute a apei care se întoarce din sistem. Sunt folosite cel mai adesea la cazane mici cu combustibil solid instalate în case unifamiliale sau în aparate mai mari care alimentează clădirile industriale. După cum sugerează și numele, supapele de amestec conectează apa care alimentează sursa de căldură cu apa care se întoarce în ea.

Este important că raportul de amestecare este definit de utilizator, astfel încât poți specifica exact temperatura mediului de încălzire după cum preferi. În plus, supapele de amestec cu trei ieșiri reglează parametrii de funcționare ai sistemului de încălzire centrală. Robinetele mixerului protejează nu numai dispozitivele de încălzire, ci și utilizatorii sistemului – atunci când aceste elemente sunt utilizate în sistemele care încălzesc apa de utilități, mixerele sunt protejate, de exemplu, împotriva opăririi.

Supapele cu trei ieșiri se disting și în funcție de tipul de acționare de control:

🗸 lucru manual,

🗸 electrice,

🗸 pneumatice,

🗸 hidraulice.

Pe lângă cele de mai sus, există și diferite tipuri în ceea ce privește capacul:

🗸 Supape rotative cu 3 ieșiri – Rotirea obturatorului în jurul axei sale (90 ° sau 180 °) deschide unul sau mai multe porturi. Mediul poate curge printr-una sau cealaltă ieșire. Într-o situație în care apa curge prin două deschideri simultan, supapa acționează ca un element de amestec, așa cum este descris mai sus.

🗸 Supape tip ciupercă cu 3 ieșiri- principiul de funcționare bazat pe mișcarea liniară a obturatorului, care forțează comutarea sau amestecarea mediului care curge.

Aplicarea supapelor cu trei ieșiri

Supapele cu trei ieșiri sunt utilizate în mod obișnuit în sistemele de încălzire centrală unde este necesar să se protejeze cazanul împotriva coroziunii la temperaturi scăzute. De asemenea, sunt folosite atunci când mediul de încălzire se folosește pentru a încălzi atât apa din calorifere, cât și apa fierbinte de la robinet. O supapă termostatică cu trei ieșiri, care asigură reglarea precisă a temperaturii apei, este folosită ca element de protecție împotriva opăririi.

Construcția supapei cu trei ieșiri

Instalarea supapei cu trei ieșiri

Supapa cu trei ieșiri poate fi instalată de un instalator. Este posibilă montarea supapelor cu trei ieșiri vertical sau orizontal. Supapa cu trei ieșiri trebuie poziționată astfel încât să poată fi accesată cu ușurință pentru operare, service și întreținere. În timpul asamblarii, este important să se acorde atenție respectării direcției de curgere a apei cu indicatorul de pe dispozitiv.

Întrebări frecvente

Unde ar trebui să fie amplasată supapa cu trei ieșiri: în fața sau în spatele pompei?

Dacă supapa cu trei ieșiri este instalată în circuitul de încălzire, aceasta ar trebui să fie în spatele pompei. În circuitul de apă caldă, acesta trebuie instalat în fața pompei.

Cum se setează o supapă cu trei ieșiri?

Supapele cu trei ieșiri pot fi setate manual în funcție de preferințe (temperatura optimă a apei care revine în cazan este de obicei de 50-60 ° C) sau prin intermediul unor actuatoare care reglează automat debitul de mediu la temperatura potrivită. Mai presus de toate, trebuie urmate recomandările producătorului unui anumit model de supapă, deoarece diferitele tipuri și serii pot diferi semnificativ unele de altele.

Care sunt semnele unei supape cu trei ieșiri deteriorate?

O defecțiune a supapei cu trei ieșiri se poate manifesta prin funcționarea incorectă a sistemului de încălzire centrală. Cele mai frecvente efecte ale unei supape defectuoase includ înghețarea supapei, temperatura scăzută a apei și uneori o conductă parțial caldă a radiatorului. În multe cazuri, este suficient să cureți supapa, dar dacă nu ajută, merită să încredințezi sarcina unui profesionist.ați