06 May 2022, Autor:

Anvelopele vehiculului dumneavoastră sunt motivul pentru care vă poate transporta oriunde doriți. Toate, de la motor până la lumini, sunt inutile fără niște anvelope. Tipul de anvelope pe care le folosiți, dimensiunea și modul în care gestionați acele anvelope vor avea un impact asupra modului în care se conduce mașina și câți bani cheltuiți pentru întreținere în general. De asemenea, întreținerea corectă a anvelopelor nu necesită mult efort, dar va avea un impact semnificativ asupra modului în care funcționează mașina.

Tipuri de Anvelope Auto 

Anvelopele sunt concepute special pentru a satisface nevoile diferitelor tipuri de vehicule. Fiecare tip de anvelopă servește unui anumit scop. Anvelopele diferă în ceea ce privește designul benzii de rulare, adâncimea, structura, dimensiunea și compoziția chimică a cauciucului în sine.

Unele cauciucuri sunt mai moi pentru a îmbunătăți tracțiunea, în timp ce altele sunt mai dure pentru a rezista uzurii pe străzile metropolitane fierbinți și uscate. Alegerea anvelopelor înseamnă adesea determinarea care dintre ele corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Mai jos este o listă cu diferite tipuri de anvelope:

După cum sugerează și numele, anvelopele All-Season sunt destinate să funcționeze bine tot anul. Acestea sunt deosebit de importante pentru șoferii care locuiesc în locații cu ierni reci, înzăpezite, veri arzătoare, secetoase și un sezon tipic de muson. Din păcate, în timp ce anvelopele pentru toate anotimpurile funcționează admirabil pe o vreme plictisitoare, ele nu funcționează la fel de bine în circumstanțe mai dure.

Michelin- CrossClimate2 este cel mai bun tip de anvelopă disponibilă pe piață pentru toate anotimpurile.

 • Anvelope de Iarnă 

Anvelopele de iarnă au un cauciuc unic care rămâne moale atunci când este înghețat, oferind o tracțiune superioară pe suprafețele umede și înzăpezite. Au benzi de rulare mai late, cu canale mai adânci pentru a scurge mai multă apă și bucăți mai mari de zăpadă. Anvelopele de iarnă au, de asemenea, margini mai severe, permițând părților laterale ale anvelopelor să se prindă și să „muște” de gheață și zăpadă.

Nexen Winguard Sport 2 ar putea fi o alegere bună pentru acestă categorie. 

 • Anvelope de Teren 

Anvelope de teren au adesea modele de benzi de rulare mai mari și mai adânci decât anvelopele de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că sunt destinate utilizării pe pietriș, noroi neîngrădit și terenuri denivelate. Anvelopele de noroi sunt de obicei mai mari atât ca diametru, cât și ca lățime a benzii de rulare. Anvelopele de teren pot deveni și mai specifice în funcție de locul în care intenționați să duceți vehiculul și de ce intenționați să faceți acolo. De exemplu, s-ar putea să aveți nevoie de anvelope de noroi, anvelope de târâre pentru bolovanii uriași sau o anvelopă mai lată care poate fi dezumflată pentru terenul nisipos.

GOODRICH KO2 este o anvelopă de mașină de teren bine cunoscută. 

 • Anvelope pentru toate Terenurile 

Anvelopele pentru toate terenurile, la fel ca anvelopele pentru toate anotimpurile, sunt destinate să facă câte ceva din toate lucrurile. Anvelopele pentru toate terenurile pot gestiona zăpada ușoară, pietrișul, murdăria, apa și nisipul. Cu toate acestea, este posibil să nu ofere forța de oprire, tracțiunea sau manevrarea de care aveți nevoie în condiții mai solicitante. Anvelopele pentru toate terenurile funcționează bine pe trotuar, ceea ce le face ideale pentru cei care își folosesc vehiculul atât pentru navetă, cât și pentru aventurile de weekend.

Toyo Open Country R/T poate fi o alegere bună de anvelope pentru toate terenurile. 

 • Anvelope de Specialitate 

Există o multitudine de tipuri diferite de anvelope în lume. Cele mai multe dintre ele nu sunt destinate mașinilor moderne de pasageri sau camioanelor ușoare, așa că cumpărătorul mediu nu ar trebui să se gândească la ele. Cu toate acestea, dacă aveți nevoi speciale care necesită investiții în anvelope speciale de înaltă calitate, există numeroase soluții disponibile pentru a răspunde cerințelor dumneavoastră. Printre acestea se numără următoarele:

 1. Run-flat tires – Aceste anvelope pot funcționa la presiune zero la un ritm ușor pentru o lungime de kilometraj limitată, asigurându-se că o panificare nu vă oprește progresul.
 2. Non-Pneumatic – Acestea nu necesită presiune de aer și pot suferi daune și stres extrem.
 3. Efficiency tires – Cea mai nouă tendință de anvelope sunt alternativele de anvelope ecologice, care durează mai mult și oferă o eficiență de combustibil de neegalat.

Sfaturi Pentru A Alege Anvelopa Potrivită 

Luați în considerare următoarele considerații atunci când vă căutați anvelopa ideală:

 • Zona în care locuiești 

Locația dvs. influențează foarte mult tipul de anvelope de care veți avea nevoie. Terenul deluros sau abrupt necesită anvelope cu o aderență sporită pentru o mai bună manevrabilitate și putere de oprire. Zonele plate pot scăpa cu anvelopele mai ușoare, deoarece forțele gravitaționale sunt mai puțin probabil să opereze împotriva lor. Clima pentru care trebuie să fii pregătit este, de asemenea, determinată de locul în care locuiești.

 • Vremea 

Anvelopele din cauciuc dur cu benzi mici de rulare sunt necesare în climatele calde și uscate. Anvelopele se vor uza mai repede pe trotuarul fierbinte. Astfel, cauciucul ar trebui să fie mai durabil. Zonele mai reci și umede necesită benzi de rulare mai groase și anvelope care pot rămâne mai moi pe o vreme rece. Anvelopele pentru toate anotimpurile și pentru toate terenurile sunt deosebit de benefice în zonele care au o gamă largă de modele meteorologice și toate cele patru anotimpuri.

 • Bugetul 

Costul este, desigur, un aspect important. Cu cât este mai mare calitatea anvelopelor pe care considerați să le cumpărați, cu atât este mai probabil să plătiți pentru ele. Pe de altă parte, anvelopele mai scumpe vor dura de obicei mai mult și vor funcționa mai bine. Oricine nu are nevoie de anvelope de specialitate sau are un buget restrâns poate descoperi o gamă bună de anvelope de bază la un preț rezonabil.

 • Dimensiunea anvelopei 

În primul rând, verificați manualul proprietarului sau semnul de pe ușa șoferului pentru a afla dimensiunile necesare pentru anvelope. Eticheta va arăta ceva de genul: P215/60R16 94T.

Prima secțiune a etichetei, P215/60R16, se referă la numeroasele dimensiuni ale anvelopei, cum ar fi lățimea și diametrul. În continuare, 94 indică indicele de sarcină, care este cantitatea de greutate pe care o poate suporta fiecare anvelopă. În cele din urmă, T reprezintă cota de viteză, fiind viteza maximă a anvelopei proporțional cu indicele de sarcină. Ar ajuta să se potrivească dimensiunile anvelopei, dar aveți o marjă de manevră considerabilă cu indicele de sarcină și cota de viteză.

Concluzie 

Oricât de mult este esențial să folosiți perechea potrivită de anvelope, este de asemenea esențial să le îngrijiți corespunzător pentru a asigura o viață mai lungă pentru anvelope. Mențineți mereu presiunea în anvelope și rotiți-le în mod corespunzător de cel puțin două ori pe an. În cele din urmă, înlocuiți-vă anvelopele atunci când se uzează pentru a vă asigura că siguranța dumneavoastră nu este niciodată pusă în pericol.