06 May 2022, Autor:

Tăierea metalelor este una dintre acele activități pe care nu le puteți face corect dacă folosiți unelte greșite. Seturile de instrumente greșite sunt la fel de eficiente ca felierea unei roșii cu o tăietor tocit; pur și simplu nu ar funcționa. Este nevoie de un echipament potrivit, multă atenție și experiență pentru a tăia o bucată de metal. Câteva tăieturi pe o tijă de fier necesită o unealtă diferită față de tăierea în vrac a tablei ondulate pentru un acoperiș nou.

Pentru a vă ajuta cu proiectele dvs. de tăiere a metalelor, am compilat o listă de factori pe care ar trebui să-i luați în considerare. Dar înainte de asta, haideți să discutăm despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le puneți în aplicare înainte de a începe proiectele de tăiere a metalelor. 

Safety Precautions In Metal Cutting 

Este cunoscut că tăierea metalului este o sarcină periculoasă, ceea ce înseamnă că trebuie luate multe măsuri de precauție. Este imperativ să urmați toate instrucțiunile de siguranță față de instrument în mod corespunzător și să luați măsurile suplimentare de siguranță. Unele dintre aceste măsuri sunt enumerate mai jos. 

Wear Protective Gears 

La ascuțirea sculei, fragmente fierbinți și ascuțite de metale sunt aruncate în mod constant în aer și vă pot arde dacă intră în contact cu pielea. Purtați echipament de protecție înainte de a începe să tăiați și cizme pentru a vă proteja picioarele. De asemenea, folosiți mănuși rezistente la perforare pentru a vă proteja mâinile și nu intrați în contact cu piesele metalice până când acestea s-au răcit. De asemenea, este recomandabil să evitați să aveți lichide inflamabile întinse în atelier pentru a nu provoca un focar de incendiu.

Ensure Your Tool Is Appropriate For The Metal Gauge 

Înainte de a începe tăierea, verificați dacă uneltele dvs. pot tăia metalul. Grosimea metalului nu trebuie să depășească ceea ce poate suporta unealta de tăiere. În caz contrar, lama devine tocită, iar metalul se deteriorează. 

Metal Cutting Tools And How To Use Them 

Există mai multe instrumente pentru tăiat metale pe care le puteți folosi. Mai jos sunt câteva dintre ele. 

Tin Snip 

Sursă: Pexels

Puteți folosi tăieturi de tablă pentru a tăia foi sau metale moi precum aluminiul și cuprul. Sunt unelte portabile ieftine, cu lame ascuțite pentru a lăsa o margine netedă după tăiere. În mod ideal, le puteți folosi pentru a tăia curbe, cercuri sau linii drepte în metale moi. Mai jos este un scurt ghid despre cum să folosiți o tăietură de tablă pentru a tăia foile metalice. 

How To Cut Metal Sheets With A Tin Snip 

 • Începeți prin a purta toate echipamentele de protecție
 • Țineți tăietorul ca pe o foarfecă, puneți materialul pe lamă
 • Deschideți lama larg și faceți tăieturi drepte și constante împreună cu metalul
 • Continuați să tăiați până când ați terminat.

Metal Air Shears 

Sursă: Pixabay

Aceste foarfece sunt utile atunci când tăiați foi de metal în vrac. Sunt o actualizare convingătoare față de tăieturile manuale de tablă.

Pot face tăieturi curate și pot manevra metalul mai gros. Sunt mai sigure pentru că nu produc multe scântei precum tăieturile de tablă. În plus, le puteți folosi și manual și electric. 

Hacksaw 

Ferăstrăul este unul dintre cele mai comune instrumente de tăiat metal în case. E ieftin și relativ ușor de utilizat. Pot fi acționate manual și sunt ideale pentru proiecte de bricolaj mai mici. Pentru a utiliza ferăstrăul:

 1. Asigurați-vă că strângeți metalul cu o clemă pentru a-l ține ferm în timpul tăierii.
 2. Alegeți o lamă potrivită pentru material și pregătiți muchia pentru a se potrivi perfect.
 3. Începeți să tăiați până terminați. 

Cold Saw 

Sursă: Royalty-free images

Un ferăstrău rece este o unealtă de tăiere care folosește o lamă circulară pentru tăierea diferitelor metale. Are avantajul unei caracteristici de răcire care împiedică atât metalul, cât și marginea să se încălzească prea mult.

Spre deosebire de sculele de tăiere enumerate mai sus, acestea sunt relativ scumpe, dar se merită investiția. Nu se uzează repede și sunt suficient de durabile, ceea ce înseamnă că nu va trebui să le înlocuiți des, spre deosebire de alte unelte. 

How To Use A Cold Saw 

 • Mutați ferăstrăul în poziție.
 • Ajustați pânza de ferăstrău și reglați piesa.
 • Țineți metalul ferm cu clema.
 • Trageți tăietura și așteptați ca lubrifiantul să înceapă să curgă.
 • Tăiați în timp ce luați măsuri de precauție.
 • Continuați să tăiați până când ați terminat. 

Band Saws 

Sursă: IStock royalty-free images

Un ferăstrău cu bandă este o unealtă de tăiere alături de o lamă lungă și o foaie din metal cu dinți continui. Ferăstraiele cu bandă sunt instrumente de tăiere extrem de eficiente pe care le puteți folosi pentru a tăia metale și alte materiale precum plasticul sau lemnul. Ele vin adesea în diferite dimensiuni și configurații. 

How To Use A Bandsaw 

 • Purtați toate echipamentele de protecție.
 • Introduceți materialul corespunzător în mânerul de menghină de pe mașină, perpendicular pe lamă.
 • Porniți ferăstrăul și coborâți marginea pe material.
 • Continuați să adăugați presiune până când materialul este tăiat.
 • Luați-vă ceva timp pentru a îndepărta bavurile, dacă există. 

Oxy-Acetylene Torch 

Sursă: Pexels

Torța cu oxi-acetilenă folosește o metodă de tăiere cu gaz în separarea metalelor, în special a celor cu proprietăți de aliaj scăzut de carbon. Se amestecă oxigenul și acetilena din rezervoare pentru a produce flăcări la o temperatură înaltă, ceea ce vă permite să tăiați metale de diferite calibruri. Aceasta este mai rapidă și mai eficientă decât majoritatea instrumentelor, dar ar necesita o anumită experiență înainte de a o putea folosi corect. Este scumpă, dar poate fi folosită în aproape toate domeniile de tăiere, sudare și prelucrare a diferitelor aliaje. Este un echipament versatil utilizat în industrii, întreprinderi mari, companii și ateliere mai mici. 

Conclusion 

Deși tăierea metalului nu este o sarcină ușoară, o puteți face mai ușoară folosind uneltele potrivite. Oricare dintre instrumentele enumerate mai sus vă poate ajuta să vă tăiați metalele în mod eficient. Cele mai multe dintre ele nu vor lăsa bavuri. Dar, dacă observați că aveți bavuri prea des, luați o unealtă de debavurat sau o pilă de metal pentru a netezi piesa de metal. Puteți achiziționa cele mai bune scule de tăiere a metalelor la cele mai bune prețuri pe https://www.olx.ro.