06 Dec 2021, Autor:

Programele pentru modificarea pozelor pot îmbunătăți calitatea imaginilor tale indiferent dacă ești fotograf amator sau lucrezi în acest domeniu. Adevărul este că orice subiect, de la poza cățelului la selfie-ul perfect sau masa de prânz, va arăta mai bine dacă folosești un program de editare. 

Care sunt caracteristicile de bază ale unor programe gratuite de modificat poze? Sunt intuitive și ușor de folosit și îți permit să eviți să petreci ore la rând pentru a descoperi efectele potrivite. Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune programe de modificat poze pentru PC și pentru telefon. 

Top programe de modificat poze pentru PC

Dacă îți dorești să editezi pozele pe computer ai nevoie, în primul rând, de un PC cu o configurație bună. Acesta va permite rularea rapidă a programelor și stocarea fotografiilor. Pentru că ocupă mai mult loc, este important să ai un computer cu un spațiu ridicat de stocare. 

Adobe Photoshop este poate cel mai cunoscut program de editare poze, însă are două dezavantaje mari: este dificil de folosit, fiind preferat de utilizatorii experimentați și are un preț ridicat, de la câteva sute de dolari până la 1000 de dolari. O investiție mult prea mare dacă dorești să îți editezi pozele din vacanță. 

În acest context, poți folosi programele gratuite de modificat poze. Acestea oferă mai multe instrumente foarte utile pentru a-ți face fotografiile să strălucească. 

Pixlr

Pixlr este unul dintre cele mai intuitive programe gratuite pentru modificarea pozelor. Deși nu are toate opțiunile unor programe concurente, oferă instrumente de bază pentru a da un suflu nou fotografiilor tale. 

Programul este disponibil atât online cât și pentru desktop, doar pe computere Microsoft, unde oferă câteva opțiuni de editare în plus. 

programe gratuite de editare

GIMP

GIMP a fost creat ca un program de editare foto pentru platforma Unix/Linux, la apariție fiind unul dintre puținele disponibile pentru aceste platforme. 

Astăzi GIMP imită grafica Photoshop și chiar a împrumutat unele unelte. Dacă îți dorești acest lucru, poți chiar salva proiectele la care lucrezi în varianta Photoshop. Astfel, poate fi ideal să lucrezi la fotografii acasă și apoi să le trimiți la birou pentru ultimele retușuri în Photoshop. 

Este disponibil în mod gratuit atât pentru PC cât și pentru Mac. 

programe gratuite de modificat poze

Paint.net

Paint.net este o altă imitație a Photoshop care îți oferă posibilitatea de a lucra cu layere. Prin comparație cu GIMP, are o interfață mult mai prietenoasă.

Folosind acest program poți modifica nivelul de culori în mod automat/manual, luminozitatea sau contrastul. De asemenea, dispui de un număr mare de efecte pe care le poți aplica pozelor tale. 

InPixio Photo Editor

InPixio este un alt program perfect pentru modificarea pozelor. După descărcarea de pe site-ul oficial, instalarea decurge rapid.

Programul surprinde prin dimensiunile mici, poate fi folosit și pe un computer cu resurse puține. Oferă câteva filtre, peste 90, și ștampile pentru a-ți pune în evidență pozele.

Totodată, poți realiza ajustări detaliate ale fotografiilor, decupări și poți distribui pozele foarte ușor pe rețelele sociale. 

InPixio Photo Editor

Serif PhotoPlus SE

Serif PhotoPlus SE este un alt program de modificare a pozelor care imită opțiuni specifice Photoshop-ului. Cu el poți aplica efecte, modifica luminozitatea sau contrastul și poți lucra cu layere. Uneltele sunt în partea din dreapta a programului.

Dacă nu ai mai auzit de acest program este bine de știut că vine cu un tutorial pentru a te familiariza cu funcțiile de bază. Varianta Serif PhotoPlus SE are doar 70 MB și poate fi descărcat de pe site-ul oficial. Doar varianta SE este gratuită, varianta PhotoPlus 9 costând 10 dolari. 

IrfanView

Un alt program preferat de amatorii de editare de poze este IrfanView. Dacă la început programul permitea doar vizualizarea imaginilor, actualizările au adus și câteva opțiuni de editare.

Pe lângă rotire sau redimensionare, poți aplica efecte și watermark, eliminarea ochilor roșii și altele, care pot fi aplicate prin instalarea de plug-inuri. Cum ocupă foarte puțin pe hard drive, poate fi o soluție bună pentru a-ți edita fotografiile de la aniversări. 

IrfanView

PhotoFiltre

Dacă îți dorești mai degrabă unelte pentru editarea artistică decât tehnică (redimensionare, tăiere etc.) poți folosi PhotoFiltre. 

Acesta îți permite să retușezi pozele cu efecte de transparență, culoare și contur. Poate fi descărcat în mod gratuit de pe site-ul oficial. 

PhotoFiltre

PixBuilder Studio

Pentru îmbunătățirea calității imaginii și unelte intuitive pentru redimensionare, poți încerca programul de modificare de fotografii PixBuilder Studio. 

Are o interfață asemănătoare cu Adobe Photoshop, însă un număr mai mic de opțiuni. Programul îți permite să rotești, să tai sau să redimensionezi pozele, precum și să corectezi luminozitatea și nivelul culorilor. 

Odată ce ai obținut fotografiile la o calitate dorită, poți alege să printezi amintirile dragi ție.

PixBuilder Studio

PhoXo

PhoXo este unul dintre cele mai vechi programe de editare a fotografiilor, datând de acum mai bine de 10 ani. Are o interfață relativ simplă și permite mai ales o editare umoristică a pozelor tale.

Programul te lasă să adaugi watermark sau texte amuzante. Mai mult, există inclusiv instrumente care te ajută să desenezi peste fotografie. 

Photo Pos Pro

Programul Photo Pos Pro se bazează pe efecte care pot fi combinate în mai multe moduri. Poți folosi layere și există posibilitatea de automatizare a unor editări, o opțiune foarte utilă pentru utilizatorii experimentați.

Interfața poate pune probleme unor persoane, uneltele sunt înghesuite în partea stângă și în partea de sus. Odată ce ai trecut de acest neajuns, te poți ocupa de modificarea pozelor.

PhotoScape

PhotoScape este unul dintre puținele programe de editare a fotografiilor care îți permit să realizezi slide-uri și GIF-uri animate. 

Pe lângă acestea, poți tăia sau roti imaginile, iar programul îți permite inclusiv să convertești imaginile de tip RAW specifice camerelor foto DSLR în format jpg, care poate fi mai ușor postat online sau trimis apropiaților. 

PhotoScape

Pixia

Dacă ai puțin spațiu disponibil pe hard drive poți încerca Pixia, un program de modificare a pozelor de doar 16 MB. Are o interfață cam veche, însă dacă îți dorești doar opțiuni de editare de bază, acest program poate fi o soluție. 

Permite să adaugi câteva efecte și layere, însă implică mulți pași neintuitivi și poate fi greoi dacă ești obișnuit cu programe mai prietenoase. 

Top programe de modificat poze pentru telefon

Îți dorești să fii cât mai creativ pe Instagram sau doar să creezi colaje cât mai interesante? Atunci poți încerca aplicațiile de modificare foto pentru telefon de mai jos. Astfel, indiferent de modelul telefonului, vei realiza poze uimitoare. 

Snapseed

Snapseed este unul dintre cele mai ușor de folosit programe pentru editare foto. Oferind o mulțime de opțiuni pentru modificarea pozelor tale, poate rivaliza fără probleme cu programele de editare pentru desktop.

Folosind aplicația poți decupa, schimba orientarea, modifica luminozitatea, umbrele, contrastul, saturația și multe altele. 

De asemenea, te ajută să maschezi defectele fine și să editezi în profunzime câmpul vizual. Mai mult, salvează istoricul editării. Deci, dacă te răzgândești într-un anumit moment, poți reveni la pasul anterior. 

Snapseed

Prisma Photo Editor

Aplicația de editare foto Prisma Photo Editor este inedită deoarece transformă imaginile în artă. Tot ce ai de făcut este să alegi o fotografie, iar apoi să aplici filtrul dorit. Poza poate fi transformată într-o operă de artă în stil Dali, Picasso sau alții.

Programul de bază este gratuit și include mai multe efecte. Este disponibil atât pe Android, cât și pe iOS

Prisma Photo Editor

Adobe Photoshop Express

Tot am vorbit mai sus că mulți producători au copiat părți din Photoshop. Adobe a creat o aplicație de editare foto gratuită pentru smartphone. 

Poți decupa poze, corecta mici defecte inclusiv ochii roșii, modifica luminozitatea, saturația, contrastul, marginile, filtrele etc. 

Singurul neajuns este că trebuie să îți faci un cont, gratuit, de Adobe pentru a putea folosi opțiunile oferite de aplicație. Pentru a edita detalii de profunzime sau pentru a realiza schimbări avansate, poți încerca și Adobe Photoshop Lightroom CC, tot gratuită. 

Adobe Photoshop Express

Foodie

După cum îi spune și numele, Foodie este o aplicație special creată pentru cei care își fotografiază frecvent mâncarea. Dacă și tu te numeri printre ei, acest program de editare foto ți se va potrivi ca o mănușă. 

Vei putea adăuga peste 30 de filtre special create pentru a pune în valoare culorile și detaliile din farfurie. 

LiveCollage

LiveCollage este una dintre aplicațiile de editare foto care se concentrează pe realizarea colajelor de poze. 

Deși există și alte aplicații specializate pe colaje, aceasta este una dintre cele mai bune. Are mai multe layout-uri din care poți alege modelul care se potrivește nevoilor tale.

În background poți modifica fonturi, culori și texte, putând astfel crea un colaj personalizat care va încânta prietenii, familia și urmăritorii de pe rețelele sociale. 

Dacă îți dorești un program de modificare foto gratuit, ai numeroase opțiune la dispoziție. Poți alege programul potrivit fie în funcție de particularități, fie poți încerca mai multe pentru a vedea care ți se potrivește. 

Sursa foto: Shutterstock