21 Aug 2020, Autor:

Când vine vorba de creativitate, nu există limite și rețete de succes. Poți transforma orice obiect din jurul tău într-o mică operă de artă, fie pentru a-ți decora grădina sau casa, fie pentru a te lansa în industria DIY și să realizezi ornamente deosebite pentru evenimente speciale. 

Din această perspectivă, sticlele și borcanele de care nu mai ai nevoie sunt o materie primă excelentă. În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva idei creative pentru ornamente realizate din acestea, indiferent că sunt din sticlă sau din plastic.

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la potențialii tăi clienți.

Înveselește-ți biroul cu un suport dintr-un borcan

suport din borcan

Se spune că fericirea se găsește în lucrurile simple, iar o decorațiune deosebită, realizată chiar de tine, îți poate înveseli o zi stresantă de muncă, numai prin faptul că o așezi lângă tine. Ce-ai zice, de exemplu, de un suport pentru creioane și alte obiecte de birou, pe care să-l faci dintr-un borcan din sticlă, rămas de la o delicioasă zacuscă de vinete? Înarmează-te cu puțină răbdare și pune-ți talentul la încercare! 

Îți trebuie o foarfecă, un ghem de sfoară, puțin adeziv, un ac și ață de cusut, o bucată de material textil și câțiva nasturi. Concret, începi prin a înfășura sfoara în jurul borcanului. Ca să te asiguri că nu cade, poți unge borcanul mai întâi cu lipici. Peste stratul de sfoară astfel creat, fixează 2-3 nasturi viu colorați sau în nuanțe de bej și maro, în ton cu aceasta. Taie un dreptunghi din material textil uni sau cu ce imprimeu îți dorești și coase la mijloc un nasture, astfel încât să realizezi o fundă. Lipește-o apoi de gura borcanului și decorațiunea este gata. 

Vezi aici ▶️ toate tipurile de borcane de care ai nevoie

Dă o notă personală grădinii tale, cu ornamente din sticle

idei creative de reutilizare a sticlei

Atunci când amenajezi grădina, îți dorești cu siguranță să-i dai o notă personală, care să te reprezinte și care să te facă să te simți bine în locul în care te vei relaxa împreună cu cei dragi și vei crește propriile legume și fructe ori flori. Cu puțină imaginație și instrumente simple, poți realiza chiar tu ornamente deosebite din cauciucuri vechi sau din sticle pe care nu le mai folosești. Iată care sunt pașii de urmat:

  • alege sticle transparente, netede, fără decorațiuni, ca să se vadă clar ce este în interiorul lor;
  • fă un buchețel din plante ornamentale, imortele, lavandă, flori de bumbac;
  • leagă buchetul cu o sfoara, dar nu o tăia din scurt, ci las-o suficient de lungă, cât să o pui în interiorul sticlei;
  • leagă de gura sticlei o sfoară și agață ornamentul de un gard, de acoperișul foișorului, dacă deții așa ceva sau, pur și simplu, de copacii din grădina ta. 

Fii designerul decorațiunilor din casa ta

decoratiuni din sticla si borcan

Așa cum din ramele vechi de tablou pot fi realizate adevărate opere de artă, tot așa și sticlele și borcanele pot fi transformate în obiecte decorative inedite. Prin urmare, fii designerul ornamentelor din casa ta, iar mai apoi, dacă vezi că te pricepi și totul este o plăcere pentru tine, ai putea avea, în viitor, propria afacere de familie. 

De pildă, pentru sufragerie, poți face o vază din sticlă. Mai întâi, vopsește sticla în alb sau în culorile care se potrivesc cu mobila din cameră, ca să obții armonie vizuală. Apoi, taie o bucată de panglică din in sau cânepă și lipește-o cu adeziv de jur împrejurul sticlei. Peste ea, atașează o fâșie de dantelă. Vei obține astfel un obiect util și, totodată, o decorațiune deosebită. 

obiecte de arta din sticla

Copiilor le plac foarte mult poveștile, iar camera lor este unul dintre locurile în care ei creează propriile scenarii cu personaje imaginare sau inspirate din viața reală ori din desenele animate. În această perioadă, este foarte important să le stimulezi imaginația și să-i încurajezi să fie originali, ca să capete încredere în forțele proprii și să-și dezvolte capacitățile cognitive. Poți face acest lucru prin puterea exemplului. Cu alte cuvinte, dă-ți chiar tu frâu liber imaginației și dă o nouă viață unei banale sticle din PET, de pildă. 

Tot ce trebuie să faci este să o tai pe jumătate, astfel încât să „modelezi” două urechi ca de pisică, urs, cățel, iepure. Vopsește sticla uniform, iar apoi pictează ochii, nasul și gura. Poți obține astfel un suport vesel pentru jucării sau creioanele colorate pe care cel mic le folosește.

👉AICI gasesti toate tipurile de vopsele de care ai nevoie

Transformă sticlele și borcanele în ghivece pentru flori

ghivece pentru flori din borcane

Una dintre cele mai simple metode prin care poți recicla sticlele și borcanele din casa ta este să le transformi în ghivece pentru flori. O sticlă din plastic, de pildă, este ideală pentru plantele din grădina ta. Poți opta pentru suporturi suspendate sau pe care să le pui direct pe sol. Este important ca de la bun început să dai câteva găuri pe o parte a sticlei, ca să asiguri un bun drenaj. Apoi, decupezi o bucată din sticlă și pui în interior pamant de flori. Dacă vrei să agăți ghivecul astfel realizat, atunci faci două găuri aproape de gura și de baza sticlei, apoi o legi cu sfoară, astfel încât să stea dreaptă, pe orizontală. 

Sticlele și borcanele pe care nu le mai folosești pot fi duse la centrele speciale de reciclare sau pot căpăta un nou sens, cu ajutorul creativității tale. Cu instrumente simple și nu foarte mult efort, le transformi ușor în decorațiuni inedite pentru casa și grădina ta. Fie că e un simplu hobby, fie că vrei să ai propria afacere, realizarea unor ornamente, cum sunt și cele de mai sus, este un proces amuzant, relaxant, în care pot fi implicați toți membrii familiei, inclusiv cei mici. 

Sursa foto: Shutterstock